„O problemă catastrofală”. Un covor de alge care se întinde din Africa până în Golful Mexic amenință să invadeze coasta Floridei
O masă uriașă de alge care s-au format în Oceanul Atlantic se îndreaptă spre coasta Floridei și alte zone litorale din Golful Mexic, amenințând să depoziteze tone de plante urât mirositoare și potențial periculoase pe plajele din regiune în plin sezon turistic, scrie CNN.
Algele numite sargase apar deseori în Oceanul Atlantic, dar oamenii de știință au monitorizat acumulări masive începând din 2011.
Masa de sargase de anul acesta ar putea fi cea mai mare din istoria măsurătorilor – se întind pe mai bine de 8.000 de kilometri de pe coasta Africii și până în Golful Mexic.
O întindere uriașă de alge se îndreaptă spre vest și va trece prin Caraibe și Golful Mexic în timpul verii. Algele sunt de așteptat să ajungă pe plajele din Florida în jurul lunii iulie, potrivit doctorului Brian Lapointe, un cercetător al Institutului Oceanografic Harbour Branch de la Universitatea Atlantică din Florida.
Lapointe a spus că sargasele au început să se înmulțească repede anul acesta și și-au dublat suprafața acoperită între din decembrie până în ianuarie. Masa „era mai mare în ianuarie decât a fost vreodată de când această nouă regiune cu sargase a apărut în 2011”, a explicat Lapointe.
Un fenomen complet nou care ar putea avea consecințe catastrofale
„Acesta este un fenomen oceanografic complet nou care crează o problemă atât de mare – cu adevărat, o problemă catastrofală – pentru turismul din regiunea Caraibiană, acolo unde se adună în grămezi pe plaje până la doi metri în adâncime”, a adăugat Lapointe.
În Barbados, localnicii au fost nevoiți să folosească „1.600 de basculante în fiecare zi pentru a curăța plajele de aceste alge ca să le pregătească pentru turiști și relaxare pe plaje.”
Sargasa este un termen care înglobează peste 300 de specii de alge brune. Cu toate acestea, speciile Sargassum natans și Sargassum fluitans sunt cele mai răspândite în Oceanul Atlantic.
Algele aduc și beneficii atunci când plutesc în derivă în largul oceanului. „Acest habitat plutitor furnizează hrană și protecție pentrupești, mamifere, păsări marine, crabi și altele”, potrivit site-ului Sargassum Information Hub.
Problema apare atunci când sargasele ajung pe plaje – nu doar că se strâng în grămezi care pot fi dificil de evitat fizic, dar emit și gaze care miros ca ouăle stricate.
„Vin în cantități atât de mari încât practic sug oxigenul din apă și creează așa-numite zone moarte”, a spus Lapointe.
Gazele emise de algele moarte sunt toxice
Sargasele pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor. Gazul care iese din algele putrezite – acidul sulfhidric – este toxic și poate cauza probleme de respirație.
Algele conțin și arsenic, ceea ce le face periculoase dacă sunt consumate sau folosite ca fertilizatori. „Trebuie să fii foarte atent când vrei să cureți plajele”, a avertizat Lapointe.
Cercetătorii caută acum metode de a reduce impactul algelor asupra plajelor, cum ar fi scufundarea lor pe fundul oceanului sau recoltarea lor pentru a fi folosite în fabricarea unor produse comerciale precum săpunul.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News