Live

Video Nivelul Dunării crește alarmant și oamenii se tem că vor ajunge în situația sinistraților din Galați: „Să ia măsuri înainte de a veni”

Data publicării:
Foto: Digi24

Dunărea crește alarmant de la o zi la alta, cu un debit mărit cu 700 de metri cubi pe secundă. Mai mult decât atât, există riscul ca în săptămânile viitoare să ajungă la 6.000 de metri cubi pe secundă, avertizează specialiștii.

Debitul Dunării începe să crească, iar Ungaria a început deja să se pregătească pentru ce e mai rău: cele mai mari inundații din ultimii 10 ani. La noi în țară, debitul se va dubla în următoarele zile.

Ana Maria Agiu - purtător de cuvânt Apele Române: Pe 24 septembrie avem un debit de 8.000m³/s, mai mult decât dublu, conform prognozei.Sigur că atenția este maximă, se ține legătura cu toate țările din bazinul Dunării, se urmăresc creșterile de debite care se pot înregistra și pe afluenții Dunării, pe Sava, Drava, Morava, Tisa, se fac calcule permanent, se centralizează date.

În Orșova, creșterea nivelului Dunării a început să se simtă.

Alin Subțire- proprietar pensiune: Dunărea e în creștere și vine cu un val de sus, a ajuns probabil la Budapesta și va ajunge în Belgrad în câteva zile. Probabil la debitul care va ajunge la 8000-9000 m3/s, este aproape dublu față de debitul multianual.

Nu ar fi prima dată când fluviul face ravagii în țară.

Cel mai ridicat debil al Dunării a fost înregistrat în 2006 în țara noastră. Este vorba de 15.800 de m3/s, tot atunci sudul țării a fost grav afectat de inundații în județul Dolj. Peste 15 mii de oameni au fost evacuați.

Florentin Duică - viceprimar Orșova: Ploi torențiale care au venit de pe versant o singură dată în 2014, pe 15 septembrie.

Oamenii se tem că vor ajunge în situația sinistraților din Galați.

-Normal, normal că ne facem griji și să ia măsuri înainte de a veni.
-Cu forțele naturii nu te pui.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că situația este sub control.

Mircea Fechet: Vom avea, cel mai probabil, un maxim care se va apropia de 10 m3/s, dar asta nu este ceva de negestionat.

La Bechet se poate naviga din nou cu bacul, după o vară în care nivelul Dunării a scăzut drastic, iar ambarcațiunile nu și-au mai putut derula activitatea.

-Cum vă ajută faptul că a fost reluat traficul cu bacul?
-Foarte mult, foarte foarte mult.

-Turnu Măgurele, Calafat, asta e zona pe unde trebuia să o luăm...
-Și ce însemna asta, un ocol?
-Un ocol de sute de kilometri.

Debitul din zona Bechet ajunge acum la aproximativ 3000 m3/s.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Regele Felipe al Spaniei şi Regina Letizia s-au întors în zonele devastate de inundaţii, unde continuă căutarile celor dispăruți

Scuze oficiale pentru „erori” în gestionarea inundațiilor catastrofale din Spania. „Mincinoși, asasini, demisia!”, strigă victimele

Un imigrant sosit cu barca, erou în Malaga. Imaginile în care salva o bătrână din mijlocul apelor au devenit virale

Partenerii noștri