Live

Majoritatea europenilor sprijină măsurile de combatere a schimbărilor climatice, dar nu și dacă acestea le schimbă stilul de viață

Data publicării:
Majoritatea europenilor sprijină măsurile de combatere a schimbărilor climatice, dar nu și dacă acestea le schimbă stilul de viață. Foto: Profimedia Images

Mulți europeni sunt alarmați de criza climatică și ar fi dispuși să ia măsuri personale și să sprijine politicile guvernamentale pentru a contribui la combaterea acesteia, potrivit unui sondaj, însă cu cât o măsură le-ar schimba mai mult stilul de viață, cu atât mai puțin o susțin, relatează The Guardian

Sondajul YouGov, realizat în șapte țări, a testat sprijinul pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice la nivel de stat, cum ar fi interzicerea materialelor plastice de unică folosință și renunțarea la mașinile care utilizează combustibili fosili, precum și pentru inițiative individuale, cum ar fi cumpărarea de haine la mâna a doua și renunțarea la carne și produse lactate.  

Răspunsurile din Marea Britanie, Franța, Germania, Danemarca, Suedia, Spania și Italia au sugerat că mulți oameni sunt mulțumiți cu măsuri care nu le-ar afecta în mod semnificativ modul în care își duc viața, dar măsurile mai mari, care ar putea fi necesare, au fost nepopulare.  

Schimbările climatice se produc din cauza activității umane

O mare majoritate în toate țările intervievate – de la 60% în Suedia, 63% în Germania și 65% în Regatul Unit la 77% în Spania, 79% în Franța și 81% în Italia – au declarat că sunt foarte sau destul de îngrijorați de schimbările climatice și de efectele acestora. 

Procente în mare parte similare au afirmat că schimbările climatice se produc din cauza activității umane, mai puțin de 20% dintre respondenții din majoritatea țărilor au afirmat că schimbările climatice nu se datorează activității umane și maximum 5% au negat că acestea se produc. 

De asemenea, a existat un sprijin puternic, între 76% și 85%, pentru opinia conform căreia toate țările ar fi mai eficiente în combaterea schimbărilor climatice dacă ar colabora cu alte țări, dar a existat mai puțin acord cu privire la ceea ce anume ar fi dispusă să facă fiecare persoană în acest sens.  

Măsurile care nu presupun sacrificii majore în ceea ce privește stilul de viață au fost populare, 45% dintre germani și 72% dintre spanioli susținând programele guvernamentale de plantare de copaci. În plus, 60% dintre spanioli și 77% dintre britanici au declarat că vor cultiva mai multe plante ei înșiși sau că fac deja acest lucru.  

 40% dintre dintre respondenții din Danemarca și 56% dintre cei din Regatul Unit, Spania și Italia ar fi încântați să nu mai cumpere niciodată produse din plastic de unică folosință, în timp ce între 63% dintre respondenții din Suedia și 75% dintre cei din Spania ar susține o interdicție guvernamentală în acest sens.  

Sprijin solid pentru limitarea consumului de carne și produse lactate

În mod similar, a existat un sprijin destul de solid – de la 28% în Germania la 43% în Italia – pentru ideea de a limita consumul de carne și produse lactate la două sau trei mese pe săptămână. 24% dintre respondenții din din Regatul Unit) și 48% dintre cei din Italia ar susține o legislație guvernamentală în acest sens. 

Nu este surprinzător faptul că subvențiile guvernamentale pentru a face locuințele mai eficiente din punct de vedere energetic au fost extrem de populare, cu un sprijin variind între 86% în Spania și 67% în Germania, în timp ce acoperirea personală a costurilor a fost mai puțin populară (19% în Germania și 40% în Spania).  

A existat, de asemenea, un sprijin larg pentru taxele pentru călătorii frecvente (de la 39% în Italia la 59% în Germania, cu o majoritate în favoarea acestora în cinci din cele șapte țări), dar mult mai puțin pentru cumpărarea de haine la mâna a doua (de la 17% în Germania la 27% în Regatul Unit). 

Chiar și propunerile mai radicale, cum ar fi renunțarea voluntară la consumul de carne și lactate și nașterea unui număr mai mic de copii decât cel dorit, au fost susținute de un procent cuprins între 10% în Germania și 19% în Italia, respectiv 9%  în Germania și 17% în Italia. 

O treime dintre respondenții ar fi dispuși să treacă la o mașină electrică

Schimbările în utilizarea mașinilor, un factor important în ceea ce privește emisiile de carbon și un domeniu în care multe guverne europene au adoptat deja legi, au atras, de asemenea, răspunsuri care au arătat o strânsă corelație cu impactul pe care l-ar putea avea măsurile asupra vieții oamenilor. 

Întrebați dacă ar fi dispuși să treacă la o mașină electrică, o medie de puțin sub o treime dintre respondenții din cele șapte țări analizate – de la 19% în Germania, 32% în Danemarca și 40% în Italia – au răspuns pozitiv. 

Răspunsurile au fost mai variate atunci când a fost vorba de renunțarea totală la condusul auto în favoarea utilizării transportului public, a mersului pe jos sau cu bicicleta. În Franța, Spania și Italia, 35%, 44% și, respectiv, 40% au declarat că ar fi dispuși să facă acest lucru.  

Sprijinul a fost mai scăzut în Marea Britanie (22%), Germania (24%), Danemarca (20%) și Suedia (21%), deși 25% dintre francezi și 28% dintre germani au declarat că deja merg pe jos, merg cu bicicleta sau folosesc transportul public în loc să conducă.

Cu toate acestea, o creștere obligatorie a accizei la combustibil și o legislație guvernamentală care să interzică complet producția și vânzarea de mașini pe benzină și diesel nu au fost populare. În toate țările chestionate, cei care se opun plății unei taxe mai mari pe combustibil au fost mai mulți decât cei care sunt în favoarea acestei măsuri. 

La întrebarea ce părere au despre interzicerea mașinilor care utilizează combustibili fosili, doar în Spania și Italia au fost mai mulți cei care au fost mulțumiți de această idee decât cei care s-au opus, în timp ce în țări precum Franța și Germania nivelul de opoziție, de peste 60%, a fost aproape dublu față de cel de susținere. 

Notă editorială: YouGov a intervievat eșantioane reprezentative de peste 1.000 de respondenți din fiecare țară, în perioada 5-24 aprilie.

Citește și: „Ghid de supraviețuire pentru umanitate”. ONU publică un „avertisment final” pentru evitarea dezastrului climatic

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Cum a deturnat realegerea lui Trump conferința pentru climă COP29. Președintele azer și-a schimbat total discursul

COP29, summitul anual al ONU pentru climă, a început la Baku. Ce spune trimisul SUA despre Trump și tranziția de la combustilii fosili

Partenerii noștri