Live

Mâine va fi eclipsă parțială de Soare, vizibilă din România. La ce oră să vă uitați pe cer

Data publicării:
NASA transmite live imagini cu eclipsa de Soare. Foto: Captură video

O eclipsă parțială de Soare se va produce marți, 25 octombie, fenomen care va fi vizibil și din România. Eclipsa va avea loc în jurul prânzului și poate fi observată fără instrumente astronomice, însă obligatoriu trebuie folosit un filtru, pentru a proteja ochii, avertizează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul României, acoperirea Soarelui fiind între 33% și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării.

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire a Soarelui - unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă, potrivit observatorului astronomic din Capitală.

La ce oră să vă uitați pe cer

Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.

În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore și 26 minute.

Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute.

În București, eclipsa începe la 12:26 și se încheie la 14:49, maximul fiind la ora 13:38, cu acoperire de 38%. Pe site-ul Observatorului Astronomic găsiți intervalele orare la care se produce eclipsa în mai multr orașe ale țării.

Cum poate fi observată eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Potrivit Oservatorului Astronomic, puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare, sau filtre speciale care se găsesc în magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de soare, mai precizează Observatorul.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Eclipsă inelară de Soare astăzi, pe 2 octombrie. De la ce oră și în ce regiune poate fi observat evenimentul pe cer

Eveniment astronomic: În această toamnă, Pământul va avea o a doua „mini-Lună”. În ce condiții poate fi aceasta observată

Solstițiu de vară 2024: Azi este cea mai lungă zi din an. Începe vara astronomică

Aurora boreală ar putea să reapară. Pata solară care a produs fenomenul în luna mai va fi din nou îndreptată spre Pământ în iunie

Partenerii noștri