Specialiștii avertizează: Nu mai hrăniți lebedele!
Lebedele de litoral s-au obişnuit prea mult cu oamenii, se plâng specialiştii. Păsările ciugulesc din palma celor care vin să le hrănească şi îşi pierd obiceiul de a căuta singure mâncarea. Iar de vină sunt tocmai oamenii, care vin în fiecare zi să le admire şi să le dea pâine.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Zilnic, sute de oameni vin în portul turistic de la Mangalia doar ca să vadă cele 20 de lebede care s-au refugiat aici. Şi nimeni nu vine cu mâna goală.
„Nu găsesc hrană, altădată vedeam pești pe aici pe jos, bancuri de pește și aveam cu ce să se hrănească. Mi-e milă, mi-e drag, îmi place că sunt aici, dar totodată sunt conștientă că ar trebui să stea și ele într-un loc al lor.”
La doi pași, găsim „golful lebedelor", cum l-au denumit oamenii locului. Și nu este întâmplător, pentru că aici și-au găsit adăpost 30 de lebede, printre care sunt și câțiva pui.
Lebedele din acest golf de lângă Mangalia sunt atât de obișnuite cu oamenii, încât te poți apropia de ele la mai puțin de un metru fără ca ele să se sperie și să fugă înapoi în mare.
„Numai la Viena am mai văzut așa și din când în când am văzut în celălalt golfuleț și una sau două lebede negre și alea sunt chiar foarte rare.”
„Au venit prima dată două-trei pe bălțile de la Hagieni, pe urmă au început la Saturn și s-au acomodat, încet încet, cu oamenii.”
Specialiștii spun însă că păsările ar trebui lăsate să-şi caute singure hrana.
Marian Paiu, expert biolog: „Când vedem un animal oarecum prietenos, nu neapărat aflat la ananghie, încercăm să îi dăm ceva de mâncare, iar asta nu e tocmai bine. Întotdeauna trebuie să ne amintim că sunt animale sălbatice, trebuie să-și continue traiul așa cum au făcut-o până atunci.”
Grupuri de lebede semi-domesticite sunt și la Eforie sau în portul Tomis, din Constanța. Locul normal al lebedelor, pe timp de iarnă, este Delta Dunării, care numără peste 10.000 de exemplare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News