Live

Inundațiile mortale din România arată ce ne așteaptă în viitor. De ce a fost Ciclonul Boris atât de devastator

Data actualizării: Data publicării:
Inundații în localitatea Slobozia Conachi din județul Galați. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Inundațiile devastatoare produse de Ciclonul Boris în România, Polonia, Cehia, Austria și Italia au fost agravate mult de schimbările climatice și oferă o privire clară asupra viitorului Europei, continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, spun oamenii de știință, conform BBC.

Ciclonul Boris a devastat țări precum Polonia, Cehia, România, Austria și Italia, ducând la cel puțin 24 de morți și pagube de miliarde de euro. Grupul World Weather Attribution (WWA) a constatat că perioada de patru zile, cât a ținut furtuna, a fost cea mai ploioasă înregistrată vreodată în Europa Centrală și este în mare parte consecința schimbărilor climatice.

Partea bună este că furtuna a fost bine prognozată, ceea ce înseamnă că unele regiuni au fost mai bine pregătite pentru aceasta, evitând probabil mai multe decese.

Ce rol au jucat schimbările climatice

Oamenii de știință de la WWA stabilesc cât de mult rolul l-au jucat schimbările climatice într-un eveniment meteorologic extrem, comparându-l cu un model care arată cât de rea ar fi putut fi acea furtună, ori acel val de căldură într-o lume în care oamenii nu ardeau combustibili fosili de aproape 200 de ani.

Din fericire, tipul de precipitații declanșat de Ciclonul Boris este încă rar - se așteaptă să apară aproximativ o dată la 100-300 de ani în clima actuală, care s-a încălzit cu aproximativ 1,3 C din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dar dacă încălzirea ajunge la 2C, episoade similare vor deveni cu 5% mai intense și cu 50% mai frecvente, a avertizat WWA.

Fără acțiuni climatice mai ambițioase, încălzirea globală este de așteptat să atingă aproximativ 3 grade C până la sfârșitul secolului.

Este cu siguranță ceea ce vom vedea mult mai mult în viitor”, a spus Friederike Otto, lector principal în știința climei la Imperial College London și coautor al studiului WWA. „[Este] semnătura de amprentă absolută a schimbărilor climatice [...] că recordurile sunt doborâte cu o marjă atât de mare.”

Ploile record se încadrează în modelul mai larg al modului în care clima Europei se schimbă într-o lume care se încălzește.

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire. În ultimii cinci ani a fost în medie cu aproximativ 2,3 °C mai cald decât în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, potrivit serviciului climatic Copernicus.

Acest lucru nu numai că aduce valuri de căldură mult mai frecvente și intense, dar și precipitații mai puternice, în special în nordul și centrul Europei. Tabloul este mai complicat în sudul Europei, din cauza schimbărilor în modelele meteorologice la scară largă.

Cel mai simplu motiv pentru precipitații mai intense într-o lume mai caldă este că o atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate - aproximativ 7% pentru fiecare grad Celsius în plus. Această umiditate suplimentară poate duce la precipitații mai abundente.

Unul dintre motivele pentru care Ciclonul Boris a produs atât de multă ploaie este că sistemul meteorologic s-a „blocat”, aruncând cantități uriașe de apă peste aceleași zone timp de zile.

Chiar dacă nu vom avea mai multe evenimente meteorologice „blocate” în viitor, schimbările climatice fac ca orice blocaj să poate transporta mai multă umiditate și, prin urmare, pot fi dezastruoase.

Aceste modele meteorologice au apărut într-un climat mai cald din cauza emisiilor noastre de gaze cu efect de seră, [deci] intensitatea și volumul precipitațiilor au fost mai mari decât în alte circumstanțe”, explică Richard Allan, profesor de științe climatice la Universitatea Reading.

Prognozele meteo pot salva vieți

Prognozele meteo se îmbunătățesc continuu, iar în acest caz cantitățile uriașe de precipitații care au declanșat inundațiile au fost prognozate cu câteva zile înainte.

Acest lucru duce la concluzia că ar putea fi puse în aplicare pregătiri pentru inundații.

Acesta este parțial motivul pentru care numărul morților nu a fost la fel de mare ca cel din inundațiile majore anterioare din 1997 și 2002, chiar dacă ploaia de acum a fost mai abundentă în multe locuri și inundațiile au acoperit o suprafață mai mare.

Au fost cheltuiți mulți bani după cele două inundații anterioare pentru [instalarea și actualizarea] sistemelor de protecție împotriva inundațiilor”, explică Mirek Trnka de la Institutul de Cercetare a Schimbării Globale din Republica Cehă, una dintre țările cele mai afectate de inundații.

În orașul Brno, de exemplu, unde își are sediul prof. Trnka, nu toate fortificațiile împotriva inundațiilor fuseseră finalizate, dar avertismentul venit la timp a permis autorităților să consolideze zonele în care mai erau lucruri de făcut.

Nu peste tot în Europa situația a fost la fel. UE a promis 10 miliarde de euro în reparații de urgență pentru a ajuta zonele afectate.

Demonstrează cât de costisitoare sunt schimbările climatice”, spune dr. Otto.

Ce putem face pentru a opri evenimentele meteo extreme

În ultimele decenii, protecția îmbunătățită împotriva inundațiilor a protejat în mare măsură comunitățile de impacturi sporite.

Dar există îngrijorări că creșterea temperaturilor - și, prin urmare, tot mai multe precipitații extreme - le-ar putea face ineficiente.

[Severitatea] evenimentelor cu inundații va crește considerabil în viitor, așa că dacă se menține protecția împotriva inundațiilor la același nivel ca și astăzi, impacturile pot deveni insuportabile pentru societățile din Europa”, explică Francesco Dottori de la IUSS Pavia, Italia.

Există, desigur, o modalitate clară de a opri aceste evenimente meteo extreme de la a se înrăutăți din ce în ce mai mult - reducerea emisiilor de gaze care încălzesc planeta, cum ar fi dioxidul de carbon.

Simulările noastre arată că dacă ești capabil să menții viitorul global încălzirea sub 1,5 C, care este una dintre țintele acordului de la Paris, atunci daunele viitoare ale inundațiilor vor fi reduse la jumătate”, adaugă Dottori.

În caz contrar, știm ce se va întâmpla cu aceste evenimente în viitor, spune și profesorul Allan. „Intensitatea precipitațiilor și aceste evenimente meteorologice se vor înrăutăți”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ion Țiriac, primele declarații după ce și-a desemnat conducătorul imperiului: "Mai mult de atât nu puteam să fac!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment OMS: 28% dintre adolescenții din România sunt afectați de utilizarea „problematică” a rețelelor sociale

Bagaj de urgență în caz de inundații sau cutremur. Cum te pregătești în cazul unei evacuări

Franţa exportă în continuare pesticide interzise în Europa

Pericol în localitățile de lângă Dunăre. Arafat, avertisment înainte de viitură: Oamenii să se pregătească dacă e nevoie de evacuare

Partenerii noștri