Galerie Foto Îngrijorare după descoperirea unui canion adânc de câțiva kilometri sub un ghețar din Antarctica: "Asta nu e de bun augur"
Un canion care ajunge până la câţiva kilometri adâncime a fost descoperit sub un gheţar din Antarctica, fapt considerat îngrijorător de către cercetătorii care atrag atenția asupra efectelor dramatice ale încălzirii globale.
Mai mulți cercetători australieni au descoperit canionul sub gheţarul Vanderford din estul Antarcticii, cu ajutorul Nuyina, o navă spărgător de gheaţă, în timpul efectuării unor teste ale apei în apropierea gheţarului.
Canionul se întinde la 60 km distanţă de gheţar, ceea ce indică faptul că acesta s-a micşorat semnificativ.
Conducătorul expediţiei, Lloyd Symons a declarat că această vale, ce se întinde pe cel puţin 3,5 km sub gheţar, ar putea avea un impact major asupra vitezei de topire a gheţii, scrie Agerpres.
"Faptul că există un canion atât de adânc sub acest gheţar este posibil să permită apei mai calde să pătrundă sub gheţar", a spus el pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).
"Una dintre problemele gheţarilor din Antarctica din acest moment este că sunt erodaţi de dedesubt de apele mai calde care coboară din nord. Dacă există un canal adânc sub acest gheţar, atunci este posibil ca acest lucru să nu fie de bun augur pentru gheţarul Vanderford, însă acest lucru necesită, desigur, studii suplimentare", a adăugat specialistul.
Cercetătorii specialişti în acustică de la bordul navei Nuyina au cartografiat canionul pe o perioadă de 24 de ore după descoperirea acestuia. Constatările echipei urmează să fie împărtăşite climatologilor şi glaciologilor pentru a se determina modul în care prezenţa canionului afectează gheţarul.
Descoperirea reprezintă o dovadă a tehnologiei de cartografiere acustică de ultimă generaţie de la bordul Nuyina, a declarat Sussan Ley, ministrul Mediului din Australia.
"Nuyina demonstrează că Australia a deschis uşa către noi niveluri de cercetare polară, care ne vor ajuta să dezvăluim secretele ecosistemelor maritime din Oceanul de Sud şi să ne consolidăm extinderea pe continent şi înţelegerea climei la nivel mondial", a spus oficialul.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News