Live

Gheţarii pierd într-un singur an o cantitate de apă necesară pentru consumul întregii populații a globului pe 30 de ani

Data publicării:
Topirea gheţarilor este provocată de încălzirea globală.
Foto: Getty Images

Gheţarii au pierdut o cantitate totală de 6.542 de miliarde de tone de gheaţă în perioada 2000-2023, contribuind cu 18 milimetri la creşterea nivelului oceanului planetar, potrivit unei analize publicate miercuri în revista Nature.

În medie, gheţarii au pierdut 273 de miliarde de tone de gheaţă anual în intervalul menționat, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature ca parte din Exerciţiul de intercomparare a echilibrului masic al gheţarilor (Glacier Mass Balance Intercomparison Exercise - Glambie).

Geologul Michael Zemp, unul dintre conducătorii studiului, a spus că, „pentru a pune acest lucru în perspectivă”, 273 de miliarde de tone de gheaţă „reprezintă întregul consum global (de apă - n.r.) al populaţiei în 30 de ani, presupunând un consum de trei litri de persoană zilnic”, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Glambie este o importantă iniţiativă internaţională de cercetare coordonată de Serviciul mondial de monitorizare a gheţarilor şi găzduită de Universitatea din Zurich.

Europa Centrală, cele mai mari pierderi

Exerciţiul a reunit sute de contribuţii din diverse locuri ale lumii, combinând tipuri diferite de date provenite de la măsurători de teren şi obţinute în urma folosirii unor instrumente printre care dispozitive optice, radar, laser şi misiuni satelitare gravimetrice în scopul elaborării unei serii cronologice anuale a modificărilor masei de gheaţă pentru toate regiunile unde există gheţari, la nivel global, în perioada 2000-2023.

Potrivit cercetătorilor, începând cu 2010, gheţarii au pierdut aproximativ 5% din volumul total. Europa Centrală a pierdut un procent uimitor de 39%, în timp ce zone precum insulele din Antarctica şi Subantarctica au pierdut circa 2%.

Cantitatea de gheaţă pierdută a fost cu 36% mai mare în perioada 2012 - 2023 în comparaţie cu cele 231 de miliarde de tone pierdute în prima jumătate a perioadei incluse în studiu.

Pierderea masei de gheaţă între anii 2000 şi 2023 a fost cu 18% mai mare în comparaţie cu pierderile în cazul calotei glaciare din Groenlanda şi mai mult decât dublă faţă de cele înregistrate în cazul calotei glaciare antarctice.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A început procesul de divorț: a adus la tribunal lista cu numele bărbaților cu care soția l-ar fi înșelat! Reacția acuzatei

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Extragerea apei pe Lună ar putea fi mai ușoară decât se credea. Ce arată datele ultimului studiu

Stratul gheții a ajuns la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, pe întreg globul, anunță serviciul Copernicus al UE

Rucsacul unui alpinist care a murit acum 40 de ani a fost recuperat de fiicele sale din gheața de pe versantul unui vulcan

Administratorul public al Capitalei face apel pentru curățarea gheții și a țurțurilor, după ce o femeie a murit în Chiajna

Partenerii noștri