Live

Explozie solară uriașă și furtuni geomagnetice. Partea frumoasă este că sunt posibile aurore boreale în mai multe părți ale lumii

Data publicării:
Auroră boreală. Foto/ Shutterstock

O erupție solară uriașă, cea mai mare din 2017, a fost observată pe suprafața Soarelui. Erupțiile solare sunt formate din radiații electromagnetice care pleacă de la Soare cu viteza luminii și pot ajunge pe Pământ în aproximativ opt minute. Acestea pot perturba unele comunicații radio și sateliți, dar este puțin probabil ca majoritatea dintre noi să vadă aceste efecte. Există, însă, o șansă ca latitudinile nordice să poată vedea aurora boreală în acest weekend, deoarece se preconizează că două furtuni geomagnetice vor lovi Pământul, scrie BBC.

Exploziile solare nu sunt cauza aurorei boreale. Ele sunt cauzate de un fenomen numit ejecții de masă coronală (CME) care izbucnesc de la o pată solară activă.
Combinate cu erupțiile, acestea pot crea furtuni solare care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului sau magnetosfera.

Furtuna solară are loc atunci când activitatea solară interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului. Fenomenul este de fapt un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. Pe măsură ce magnetosfera noastră respinge furtuna, aceasta creează aurora.

O furtună geomagnetică sau solară, dincolo de frumusețea incontestabilă, poate avea consecințe dezastruoase pentru rețelele electrice, în special pentru comunitățile care se bazează foarte mult pe energie electrică, se arată într-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă. Începând cu mijlocul acestui an ne confruntăm cu cele mai agresive furtuni solare din ultimul secol.

În urma impactului dintre vântul solar si câmpul magnetic terestru, apare aurora, fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn. 

Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, iar în zonele polare, aurora polară.

Cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 151 de ani a fost înregistrată la data de 28 august 1859. Cunoscută sub numele de „Carrington Event”, după numele astronomului Richard Carrington care a urmărit fenomenul, furtuna a afectat reţelele telegrafice din întreaga lume.

„Există posibilitatea ca o ejecție de masă coronală să ajungă pe Pământ vineri târziu sau sâmbătă devreme, ceea ce ar putea duce la apariția unei aurore vizibile în Scoția, Irlanda de Nord și în unele părți din nordul Angliei”, a declarat Krista Hammond, responsabil cu meteorologia spațială la Met Office.

O a doua CME este probabil să lovească Pământul sâmbătă și duminică, asociată cu erupția solară care este clasificată X9.
Aceasta înseamnă că „vizibilitatea sporită a aurorelor este posibilă mai la sud, în centrul Angliei și la latitudini similare, deși norii și ploaia ar putea îngreuna potențialul de vizibilitate pentru unii”, spune Krista Hammond.

În SUA, aurorele ar putea fi văzute în statele nordice și din vestul mijlociu până în Oregon.

Erupția solară X9 emisă este cea mai mare clasificată de NASA. Cea mai mică este B, urmată de C, M și X. Scara este clasificată de la 1 la 9, astfel încât X9 este cea mai puternică în clasamentul NASA, scrie BBC.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ultima frontieră a Europei deschide un nou aeroport. Ce puteți vedea în Groenlanda, cea mai mare insulă a lumii

Spectacol pe cer. Când se va vedea „Superluna Albastră”, cea mai strălucitoare lună plină din 2024

Furtuni geomagnetice vor afecta Pământul din această seară. Vor fi vizibile aurore boreale chiar şi la latitudini mai joase

Cum se vede aurora boreală de pe orbită. Astronauții au surprins fenomenul de la 400 de kilometri deasupra Pământului

Partenerii noștri