Energia eoliană, motiv de dispută pe două insule din Grecia. Activist: „Se anunță un dezastru!”
Insulele paradisiace din Marea Egee cu ape turcoaz, plaje spectaculoase și casele albe sunt mai mult decât un magnet pentru turiști. Și investitorii au pus ochii pe ele. Grecia vrea să implementeze aici un proiect de energie eoliană. Investițiile în sursele regenerabile sunt prietenoase cu mediul, dar locuitorii de pe insulele Tinos și Icaria au ceva temeri. Se tem că parcurile eoliene vor duce la distrugerea patrimoniului natural și cultural. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
De ce 8 suporteri FCSB au fost arestați în Grecia
Insula grecească pe care anticii o considerau cea mai sacră dintre toate se scufundă rapid
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Pericol de incendiu în Halkidiki. Focul din jurul Atenei a fost stins după trei zile. Dezastrul ar fi pornit de la un scurtcircuit
Insulele grecești, lovite de o nouă criză
Podul Prieteniei intră în reparații luna aceasta. Ce spun românii care vor să își petreacă vacanța în Bulgaria sau Grecia
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei păduri
Incendii devastatoare în Turcia și Grecia
Vacanța unor români în Grecia s-a transformat într-un coșmar
Se spune despre insula grecească Tinos că a fost „lucrată manual”, datorită zidurilor și potecilor sale seculare. Arhitectul Ioanna Papastathopoulou este hotărâtă să protejeze acest monument cultural unic.
„Așadar, aici putem vedea o potecă specifică insulei Tinos, făcută din ziduri de piatră. Aceste poteci facilitau accesul între toate proprietățile din jur. Acum încercăm să profităm de ele pentru a dezvolta turismul bazat pe drumeții”, explică Ioanna Papastathopoulou, arhitect.
Morile de vânt, numite și case pentru porumbei, au fost construite de strămoșii săi acum 300 de ani, dar există planul de a fi înlocuite cu turbine eoliene.
Ioanna ne arată locul în care investitori privați tocmai au finalizat fundația a trei turbine mari eoliene - alte cincisprezece urmează să fie construite. Ioanna și mulți alți locuitori ai insulei se tem că Tinos și-ar putea pierde astfel farmecul.
„Generația noastră trebuie să decidă ce vrea să facă. O păstrăm și o lăsăm moștenire generațiilor următoare sau o vom demola în favoarea construcțiilor moderne sau altor proiecte precum turbinele eoliene?” - arată Ioanna Papastathopoulou.
Experiența șocantă a unui sculptor
În localitatea Kardiani, nu departe de locul unde este planificată construcția turbinelor, locuiește sculptorul Maravellias, împreună cu familia sa. Și el se teme pentru viitorul patrimoniului cultural al Greciei.
„Munții au fost întotdeauna cetatea zeilor, dar acum doar banii contează și totul este despre a câștiga bani”, spune sculptorul Argyris Maravellias
Ne arată videoclipuri cu protestele pe care le-a organizat. Atât el, cât și ceilalți protestatari au fost bătuți cu bastoanele de către o unitate specială de poliție. A fost o experiență șocantă.
„Am trăit în dictatură timp de șapte ani și am fost în armată între anii 1972 și 1974, însă niciodată nu am trecut prin așa ceva. Parcă era mai multă democrație pe vremuri”, spune Argyris Maravellias. „OK, exagerez, dictatura este cu totul altceva”, admite el.
110 turbine eoliene într-un peisaj idilic
La două ore distanță cu feribotul, se dezvăluie zonele neatinse ale insulei Icaria. În munții săi sunt arii protejate unde se găsesc o mulțime de plante rare.
Și aici peisajele idilice ar putea dispărea. Grupul Mytilineos vrea să amplaseze 110 turbine eoliene pentru a alimenta Atena cu energie electrică. Activiștii de mediu sunt îngrijorați.
„Totul aici e natură, sunt arii protejate, sunt zone speciale pentru păsări, se anunță un dezastru, un adevărat dezastru. Întregul munte va fi nivelat, iar Icaria va deveni o zonă industrială”, susține activistul Ilias Gianniris.
Chiar dacă planurile n-au fost finalizate încă, Ilias Gianniris îi informează pe cetățeni cu privire la potențialul lor impact.
Lucrări cu efecte nedorite asupra naturii
Icaria s-a mai confruntat și cu alte efecte neplăcute provocate de proiecte de anvergură. O vale odinioară luxuriantă a căpătat înfățișarea unui peisaj lunar ca urmare a amplasării unei centrale hibride. Fenomenul de eroziune a solului a atins deja cote extreme. Versanți întregi alunecă la vale frecvent, mai ales în zonele unde se lucrează la infrastructura rutieră.
Munții oferă adăpost nu doar turmelor de capre, ci și apicultorilor. Dacă aici vor fi construite mori de vânt, Vangelis va fi nevoit să-și mute stupina.
„Le-ar dăuna albinelor. Nu aș mai putea amplasa stupii lângă turbinele eoliene din cauza undelor electromagnetice, care le-ar face să-și piardă orientarea”, spune Vangelis Lombardas, apicultor.
Primar: „Voi protesta și nu sunt singurul!”
Primăria este la curent cu aceste îngrijorări. Edilul s-a întâlnit cu investitorii în parcurile eoliene în urmă cu nouă ani, fără a obține mare lucru. Activitățile de pe insulele vecine îl îngrijorează pe primar. Câteva turbine eoliene mici pot fi tolerate - dar 110?
„Voi protesta și nu sunt singurul care va face asta. Toți oficialii din consiliul municipal și din administrația locală sunt de acord cu mine”, spune Nikos Kalambogias, primarul din Icaria.
Primele turbine au fost instalate deja și, până în 2025, Icaria ar trebui să fie conectată de Atena printr-un cablu subacvatic. Acum, cel puțin teoretic, investitorul revizuiește planurile pentru a le face prietenoase cu mediul. Dar locuitorii din Icaria sunt sceptici că acest lucru chiar se va întâmpla.
Se tem că astfel de peisaje vor deveni istorie foarte curând.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News