Doi dintre vulcanii periculoși ai planetei au erupt deja. Ce alți vulcani sunt de urmărit îndeaproape
După spectaculoasa erupție, în plină desfășurare, a vulcanului Kilauea din Hawaii, săptămâna trecută a erupt și cel mai activ vulcan din Indonezia, Merapi.
Cum s-a văzut de pe mare erupția vulcanului Etna
Islanda ar putea intra într-o nouă eră vulcanică
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Coloana uriaşă de fum s-a ridicat până la 5.000 de metri altitudine, iar localnicii au fost evacuaţi. Momentul a fost filmat de mai mulţi turişti aflaţi la baza muntelui, care au surprins coloana uriaşă de fum şi cenuşă vulcanică. Localnicii au ieşit panicaţi din case, pe care le-au părăsit până la urmă, la sfatul autorităţilor. Acestea au instituit un perimetru de siguranţă de 3 kilometri, în contextul în care mii de oameni locuiesc în apropierea vulcanului Merapi. În 1994, erupţia sa a ucis 27 de oameni, care nu au apucat să fugă la timp.
Merapi este unul dintre vulcanii cei mai periculoși din Indonezia, din cauza erupțiilor sale frecvente și a faptului că în preajma sa sunt zone dens populate. O erupție din 2010 s-a soldat cu 400 de victime și a fost cea mai gravă din acest secol. Iată câteva imagini de atunci:
De la mijlocul lui noiembrie anul trecut, activitatea seismică pe Villarica s-a intensificat. Face parte din rarii vulcani ai planetei care are un lac de lavă, având „fântâni” de până la 150 de metri înălțime. Nivelul acestui lac a crescut și el.
Alături de Kilauea din Hawaii și Merapi din Indonezia, acești vulcani ar trebui supravegheați îndeaproape în săptămânile și lunile ce vin, spun cercetătorii. Dar, atrag ei atenția, erupțiile pot apărea brusc și în cazul unor vulcani considerați „adormiți”, cum a fost cazul cu Hekla, în Islanda.
(Sursa: The Conversation)
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News