De ce ninge în deșert. Explicația climatologului Roxana Bojariu VIDEO
A nins și în acest an în deșert, un fenomen care, deși nu este frecvent, se repetă în ultimii ani. Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 cauzele acestui eveniment.
„Datorită circulațiilor de tip Nord-Sud, cum sunt acum în mare parte din emisfera nordică, avem pătrunderi de aer rece dinspre Arctica, în același timp cu pătrunderi de aer cald în Arctica, pentru că în Arctica avem acum zone cu temperaturi foarte mari. Avem o perturbație în circulația în jurul Polului Nord, care nu este doar la sol, este și în atmosfera foarte înaltă, de la 10 kilometri până la 30 de kilometri. Această perturbație favorizează pătrunderile pe direcția Nord-Sud. Și atunci ai regiuni învecinate în care fie ai temperaturi foarte scăzute, cu temperaturi foarte ridicate pentru perioada din an respectivă. Vorbim de așa-numitul fenomen al oscilației arctice și încă suntem pe faza negativă a oscilației arctice”, a declarat Roxana Bojariu marți, la Digi24.
Ea spune că, pe de o parte, fluctuațiile de temperatură sunt normale, dar,pe de altă parte, aceste fluctuații au loc pe fondul încălzirii globale, la temperaturi din ce în ce mai mari la nivel global.
În Europa a fost mai cald decât în Sahara
2024 ar putea aduce alte recorduri
Cabanele de munte din Elveția o iau la vale
Apocalipsa climatică va atinge o nouă fază în 2024
Vară în calendar, toamnă în termometre. La Vârful Omu au fost 0,4 grade marți
Scene apocaliptice în nordul Italiei după caniculă
Urmează o "apocalipsă a insectelor"
Efectele furtunilor care au măturat România
Climatolog: Trebuie să schimbăm inclusiv modul în care construim orașe
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News