Cum ne afectează iarna fără zăpadă în contextul schimbărilor climatice. Răspunsul psihologilor
Un Crăciun fără zăpadă nu reprezintă doar o dezamăgire, ci poate avea un efect negativ pe termen lung asupra noastră. Asta în special dacă suntem de părere că nu e Crăciun fără omăt. Specialiștii ne spun că situația se poate remedia doar înțelegând efectele negative ale încălzirii globale.
„Dacă suntem niște persoane care trăim după imperiul lui «trebuie» și avem nevoie de o anumită exactitate sau de o anumită predictibilitate. Orice schimbare ne dă un pic peste cap pentru că ne obligă conștient sau nu la un soi de adaptare. «Trebuie să ningă, nu există Crăciun fară zăpadă, nu exista iarnă fară zăpadă»... Toate lucrurile acestea vin și se reflectă undeva în interiorul nostru că niste prescripții de dezamăgire, emoții negative care pot lua diferite forme”, a declarat psihologul Jeni Chiriac, pentru agenția Mediafax.
Aceasta susține că putem învinge starea de rău provocată de o iarnă doar cu soare prin conștientizarea la nivel personal a încălzirii globale .
„Nu este de ajuns să văd din când în când la știri că vremea se schimbă, am nevoie să interiorizez acest lucru, să îmi dau seama cum mă influențează pe mine acest lucru. Fiecare dintre noi suntem condiționați de mediul exterior, din acest motiv apare și vurnerabilitatea. Mood-ul negativ apare mai ales dacă nu tot timpul reactualizăm în mintea noastă faptul că exista această schimbare climatică care, intradevar, are consecinte cât se poate de vizibile”, a mai spus Jeni Chiriac.
În acest sezon, în sudul țării nu a existat nici măcar o zi în care să se aștearnă zăpada. Chiar și la munte precipitațiile au fos destul de reduse, iar omătul a fost doar la altitudini mari.
Climatologii atrag atenția că acestea sunt efectele încălzirii globale, iar ierni tot mai blânde vom avea și pe viitor.
Editor: A. D.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News