Live

Cum explică un reputat fizician posibilitatea existenței lui Dumnezeu. „Suntem limitați”

Data publicării:

Premiul Templeton, acordat în fiecare an unei personalităţi care prezintă "dimensiunea spirituală a vieţii", a fost atribuit marţi fizicianului brazilian Marcelo Gleiser, care încearcă să demonstreze că ştiinţa şi religia nu sunt "inamici", relatează vineri Agerpres, care citează AFP.

Foto: Agerpres

Profesorul de fizică şi astronomie, specializat în cosmologie, născut în Rio de Janeiro în urmă cu 60 de ani şi care trăieşte din 1986 în Statele Unite, nu crede în Dumnezeu. El este agnostic (n.r adept al agnosticismului - punct de vedere potrivit căruia gândirea umană este incapabilă să ofere suficiente argumente raţionale pentru a justifica existenţa sau neexistenţa lui Dumnezeu).

"Ateismul nu este compatibil cu metoda ştiinţifică", a declarat Marcelo Gleiser pentru AFP de la Colegiul Dartmouth din cadrul Universităţii din New Hampshire, unde predă din 1991. Este "o credinţă într-o necredinţă. Negaţi categoric ceva împotriva căruia nu aveţi nicio dovadă", a spus el.

"Îmi păstrez mintea deschisă, pentru că înţeleg că avem cunoştinţe umane limitate", a explicat omul de ştiinţă.

Premiul Templeton, în valoare de 1,1 milioane de lire sterline, este finanţat de fundaţia John Templeton, un american presbiterian care a făcut avere pe Wall Street. Desmond Tutu, Dalai Lama, filosofi, alţi astrofizicieni şi romancierul rus Aleksandr Soljeniţîn au fost distinşi cu acest premiu începând din 1973.

Prin intermediul a cinci cărţi în limba engleză, dintre care una tradusă în franceză, şi sute de articole de blog şi de presă din Statele Unite şi Brazilia, Marcelo Gleiser a descris modul în care ştiinţa şi religia încearcă să răspundă la întrebări foarte similiare despre originea universului şi a vieţii.

"Primul lucru pe care îl citiţi când deschideţi Biblia este povestea unei creaţii", a spus el. Evrei, creştini, musulmani: indiferent de religie, "toţi vor să ştie cum a apărut lumea".

Această curiozitate fundamentală - ştiinţifică sau religioasă - conduce cu siguranţă la răspunsuri diferite. Metoda ştiinţifică este făcută din ipoteze ce pot fi combătute, nu şi religia.

Însă "ştiinţa poate oferi răspunsuri doar până la un anumit punct". Ce este timpul, materia, energia? Răspunsurile ştiinţifice sunt valide doar într-un cadru teoretic.

"Este o problemă cunoscută în filosofie, cea a primei cauze: suntem limitaţi", spune Marcelo Gleiser, tatăl a cinci copii. "Trebuie să fim suficient de umili pentru a accepta că suntem înconjuraţi de mister".

Întrebat ce părere are despre cei care cred că Pământul a fost creat în şapte zile, el a răspuns: "Ei văd ştiinţa ca pe un duşman pentru că au o viziune învechită potrivit căreia oamenii de ştiinţă încearcă să-l ucidă pe Dumnezeu" încercând să rezolve misterul originilor. "Ştiinţa nu îl ucide pe Dumnezeu", a subliniat Marcelo Gleiser.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World

Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani. „Te simți util și asta te face să fii mai tânăr”

„Noul Moise”. De ce cred creștinii din SUA că Donald Trump este „uns de Dumnezeu”

Ce nume se sărbătoresc de Mihail și Gavriil. Cui trebuie să îi spui „la mulți ani” astăzi, pe 8 noiembrie

Partenerii noștri