Live

Galerie Foto Controversa urșilor polari din Marea Britanie: vedete ale grădinilor zoologice sau victime ale schimbărilor climatice

Data actualizării: Data publicării:
Urșii polari reprezintă una dintre cele mai mari specii de mamifere terestre supraviețuitoare de pe Pământ și, deși aparțin habitatului înghețat din Arctic, animalele sălatice au fost ținute în captivitate încă din timpurile egiptene. Foto: Getty Images

Urșii polari au revenit, după două decenii de absență, în grădinile zoologice din Marea Britanie, unde acum 16 astfel de animale trăiesc în captivitate. Această situație ridică semne de întrebare în legătură cu etica și beneficiile păstrării unei specii amenințate în medii artificiale, în contextul schimbărilor climatice globale, relatează The Guardian.

Până în 1990, ursul polar a fost simbolul campaniilor împotriva îngrădirii animalelor inteligente, iar grădinile zoologice britanice au acceptat faptul că aceste animale sălbatice nu pot prospera în captivitate, motiv pentru care, la începutul anului 2000, Marea Britanie mai adăpostea doar un singur exemplar.

Acum, însă, urșii polari s-au întors în parcurile și grădinile zoologice britanice, iar numărul acestora a crescut la 16.

Este captivitatea cea mai bună soluție pentru conservarea speciei?

Criticii susțin că, în ciuda încercărilor de a crea un mediu natural pentru animale, captivitatea nu oferă condițiile ideale pentru urșii polari.

„Nu putem înțelege de ce urșii polari s-au întors în grădinile zoologice britanice. Nu există niciun beneficiu semnificativ pentru conservare”, afirmă Chris Lewis de la Born Free Foundation, o organizație care protejează animalele sălbatice în mediul său natural și militează pentru „păstrarea vieții sălbatice în sălbăticie”.

Organizația transmite că există dovezi conform cărora animalele captive suferă de stres și au o speranță de viață mai scurtă, exprimându-și îngrijorarea privind eficiența acestor programe.

„Niciun urs polar păstrat în captivitate nu a fost reintrodus cu succes în sălbăticie”, menționează Chris Lewis.

Însă, există voci care contrazic argumentele, în timp ce susțin ideea că păstrarea unui număr de urși polari în captivitate ar putea oferi o soluție pentru salvarea speciei. 

Jimmy's Farm, ferma și parcul de animale sălbatice condus de Jimmy Doherty, adăpostește patru urși polari, iar reprezentanții organizației susțin că se străduiesc să ofere un mediu cât mai apropiat de habitatul natural al urșilor, cu zone de umbră și piscine adânci pentru a-i ajuta să facă față căldurii.

Jimmy Doherty nu exclude posibilitatea de a reproduce urșii polari, în captivitate.

„Dacă am fi solicitați și ar fi un motiv bun, poate că ar trebui să facem asta,” a spus el.

În contextul schimbărilor climatie la nivel global, Jimmy Doherty rămâne optimist cu privire la viitorul urșilor polari, sperând să contribuie la crearea unor rezervații care să reflecte habitatul lor natural.

Urșii polari reprezintă una dintre cele mai mari specii de mamifere terestre supraviețuitoare de pe Pământ și, deși aparțin habitatului înghețat din Arctic, animalele sălatice au fost ținute în captivitate încă din timpurile egiptene. Regele Henric al III-lea a găzduit unul în Turnul Londrei.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Percheziţii în Vaslui după un conflict violent între români în Marea Britanie. Ce au descoperit autoritățile

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Partenerii noștri