Live

E om sau urs? Milioane de oameni nu au aflat răspunsul la această întrebare după imaginile virale de la o grădină zoologică din China

Data actualizării: Data publicării:
De când videoclipurile cu Angela s-au răspândit pe internet, grădinile zoologice din țări din întreaga lume au raportat un val de interes față de acești urși, care sunt originari din Asia de Sud-Est și poartă numele după petele de culoare galben, portocaliu, chihlimbar sau crem în formă de semilună de pe piept. Sursa foto: captură foto YouTube

Cel mai mic urs din lume își are, în sfârșit, momentul de glorie în lumina reflectoarelor, datorită unui videoclip viral care a stârnit o teorie a conspirației pe rețelele sociale chineze. Interesul pentru Ursul Soare a crescut vertiginos după ce oamenii au văzut imagini cu o ursoaică pe nume Angela, de la grădina zoologică din Hangzhou, estul Chinei, stând în picioare pe o stâncă și fluturând laba, notează CNN.

Videoclipul a stârnit o dezbatere la nivel mondial despre aspectul ciudat de uman al ursului, atât de mult încât au început să apară teorii ale conspirației, cum că Angela ar fi într-adevăr o persoană îmbrăcată într-un costum de urs.

De atunci, experții au tot dezmințit acele teorii, atribuind neînțelegerile în parte obscurității relative a ursului soare, al cărui număr în sălbăticie se crede că a scăzut undeva între 1.000 și 2.500, potrivit grupurilor de conservare.

Diferiți specialiști în conservarea vieții sălbatice au declarat pentru CNN că acum speră că toată atenția din jurul Angelei va ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la situația dificilă a ursului soare.

Ursul Soare se confruntă cu tot felul de amenințări, inclusiv defrișarea și braconajul pentru comerțul ilegal cu animale sălbatice.

Urșii sunt, de asemenea, folosiți în comercializarea bilei de urs. Aceștia sunt ținuți în viață în cuști minuscule, astfel încât fierea să le poată fi recoltată și extrasă pentru a fi utilizată în medicina tradițională chineză.

„Sunt printre cei mai puțin cunoscuți urși din lume – o specie uitată”, a declarat biologul Wong Siew Te, care a fondat Centrul de Conservare a Urșilor Soarelui din Bornean (BSBCC) în Sabah, Malaezia.

Wong și-a dedicat viața cercetării, salvării și reabilitării urșilor soarelui și a declarat pentru CNN că a fost încântat să vadă „atât de multe discuții și dezbateri” despre comportamentul lor în urma videoclipului viral.

„Ursii soarelui au în sfârșit momentul lor în centrul atenției”, a spus el. „Există multe lucruri de iubit la ei, despre care mulți oameni nu știu, și joacă roluri ecologice importante. Sunt amenințați de om și au nevoie de mai multă atenție și conștientizare globală pentru a salva specia.”

Grădinile zoologice din țări din întreaga lume au raportat un val de interes față de acești urși, care sunt originari din Asia de Sud-Est și poartă numele după petele de culoare galben, portocaliu, chihlimbar sau crem în formă de semilună de pe piept.

Directorul pentru conservare, Bosco Chan, de la World Wildlife Fund (WWF) din Hong Kong, a spus că acum este „esențial să se intensifice protecția urșilor soarelui în sălbăticie” și să se oprească tortura și comerțul ilegal cu părțile corpului lor.Sursa foto: Profimedia Images

De când videoclipurile cu Angela s-au răspândit pe internet, grădinile zoologice din țări din întreaga lume au raportat un val de interes față de acești urși, care sunt originari din Asia de Sud-Est și poartă numele după petele de culoare galben, portocaliu, chihlimbar sau crem în formă de semilună de pe piept.

Grădina zoologică din Hangzhou a raportat o creștere cu 30% a numărului de vizitatori ai incintei sale cu urșii soarelui, în urma videoclipurilor, în timp ce un oficial de la Grădina Zoologică Taronga din Sydney, Australia, a declarat pentru CNN că „săptămâna trecută a fost vorba doar despre urșii soarelui”.

Îngrijitorul grădinii zoologice din Taronga, Logan Dudley, a mai spus că în această săptămână a existat o „creștere a numărului de oameni” care s-au arătat interesați de ursul soare, Mary.

„Sunt o specie de urs mai puțin cunoscută... și sunt o specie vulnerabilă și pe cale de dispariție”, a spus acesta. „Cu toată atenția mass-media în jur, avem o bună oportunitate de a ne educa în continuare pentru a salva această specie.”

Grădina Zoologică Taronga nu este singura. Ca un răspuns la videoclipul viral, Grădina Zoologică din Singapore a împărtășit imagini ale propriilor urși solari și a confirmat că sunt „foarte reali”.

Afiqah Nasir, o mamă a doi copii care a vizitat vineri grădina zoologică din Singapore, a declarat pentru CNN că videoclipurile i-au amuzat pe copiii ei și le-au stârnit curiozitatea.

„Suntem aici tocmai datorită acestui lucru”, a spus ea. „Ei știu acum că aceștia sunt niște urși reali numiți urșii soarelui și nu sunt niște fake-uri, ca oamenii în costume de T-rex.”

Directorul pentru conservare, Bosco Chan, de la World Wildlife Fund (WWF) din Hong Kong, a spus că acum este „esențial să se intensifice protecția urșilor soarelui în sălbăticie” și să se oprească tortura și comerțul ilegal cu părțile corpului lor.

„Urșii soarelui sunt extrem de rari și aproape de dispariție. Habitatele forestiere ale acestora, unde distrugerea de către agricultura industrială, cum ar fi plantațiile de palmier de ulei și de cauciuc, continuă să fie răspândită, trebuie protejate cu strictețe”, a spus Chan.

Urșii, cunoscuți uneori și sub numele de „ursul de miere”, au până la 80 kg, o înălțime de 0,7 m și o lungime de 1,5 m.

Această dimensiune relativ compactă, pentru un urs, îi face o țintă a comerțului ilegal cu animale sălbatice.

Puii sunt deosebit de drăgălași și docili și pot fi îmblânziți cu ușurință în comparație cu urșii mai mari și mai agresivi, a declarat expertul în urși Dave Garshelis, președintele Grupului de specialiști în urși IUCN SSC.

„ Braconajul a escaladat în ultimii ani, dar și urșii solari sunt amenințați de comerțul cu animale de companie”, a spus el.

Ofițerul colonial britanic Thomas Stamford Raffles, care a fondat Singapore în 1819, este vestit că a deținut un urs soare din Indonezia ca animal de companie, timp de doi ani, a menționat Garshelis.

Câteva secole mai târziu, sunt în continuare cazuri de oameni care păstrează urșii ca animale de companie. În 2019, un urs soare viu a fost descoperit într-un apartament din Kuala Lumpur, Malaezia. Acesta a intrat în atenția autorităților după ce vecinii l-au auzit scâncind și l-au văzut ținându-și labele pe fereastră. Proprietarul a susținut că a confundat ursul „cu un câine” și a fost amendat cu 6.000 de dolari de către o instanță.

O altă femeie a fost urmărită penal pentru că a ținut un urs soare în casa ei din Singapore în 1993. A fost amendată cu 2.000 de dolari de către autorități, iar animalul a fost confiscat.

Vor ajuta videoclipurile virale la salvarea acestor urși minunați?

Puii sunt deosebit de drăgălași și docili și pot fi îmblânziți cu ușurință. Sursa foto: Profimedia Images

Garshelis are „sentimente amestecate” cu privire la noua faimă a urșilor soarelui. El se teme că ar putea încuraja oamenii să-i ia drept animale de companie și se îndoiește că va duce la eforturi semnificative de conservare.

„Tot ce au învățat majoritatea oamenilor este că urșii soarelui stau adesea în picioare, au pielea încrețită și chiar pot părea că își flutură labele”, a spus el.

„De fapt, este chiar posibil ca toată această expunere să-i facă pe oameni (să-i considere) drept animale de companie – ar putea exista o mică grădină zoologică undeva care caută să cumpere una pentru a atrage mai mulți vizitatori.”

„Dar sunt o specie fascinantă”, a adăugat el. „Ursul Soare înseamnă mult mai mult decât un animal care știe să stea și să facă cu mâna într-o grădină zoologică.”

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

După Covid, un nou virus provoacă îngrijorare în China. Ce este HMPV și care sunt simptomele

Donald Trump l-a contactat deja pe Xi Jinping, care „este venerat în China”: „Ne vom înţelege foarte bine”

Cine este „Dinte Rupt”, marele mafiot chinez care conduce o rețea uriașă de fraudă online ce produce pagube de miliarde de dolari pe an

Cum a ajuns o femeie din China în topul celor mai influente femei, după ce a decis să-și părăsească soțul abuziv și să plece în lume

Partenerii noștri