Galerie Foto Cele mai frumoase fotografii de natură sălbatică din 2023. O imagine cu o specie mai veche decât dinozaurii a ieșit pe primul loc
O imagine înspăimântătoare cu o ciupercă, o balenă ucigașă care își dă ultima suflare și o pereche de ibecși africani care se luptă pe marginea unei stânci se numără printre pozele câștigătoare ale competiției Wildlife Photographer of the Year 2023, scrie CNN.
Premiul cel mare de anul acesta a fost câștigat de un biolog marin și fotograf specializat în poze subacvatice din Franța, Laurent Ballesta. Fotografia cu care a câștigat concursul a surprins un crab potcoavă în timp ce se deplasa pe fundul mării, având trei pești regali de aur care înoată pe deasupra sa. Ballesta a mai câștigat competiția și în 2021.
„Să vezi un crab potcoavă atât de viu în habitatul său natural, într-un mod așa de obsedant de frumos, a fost uimitor”, a spus Kathy Moran, președintele juriului care a decis câștigătorul concursului și redactor al revistei National Geographic.
Specia este mai veche decât dinozaurii, primele fosile datând de acum 475 de milioane de ani, dar acum este amenințată de distrugerea habitatului și de pescuitul excesiv. În unele părți ale lumii, crabii potcoavă sunt în continuare pescuiți pentru sângele lor albastru folosit în dezvoltarea vaccinurilor.
În unele situații, natura sălbatică se adaptează la mediul uman, precum în poza cu cele două bufnițe care se uită prin fereastra unei clădiri abandonate de la marginea drumului – fotografia care i-a adus lui Carmel Bechler, un fotograf de 17 ani din Israel, locul întâi la categoria tinerilor fotografi.
„Sper să împărtășesc cu fotografia mea faptul că frumusețea naturii este peste tot în jurul nostru, chiar și în locurile în care ne așteptăm cel mai puțin, trebuie doar să ne deschidem ochii și mintea”, a spus Belcher.
Concursul Wildlife Photographer of the Year se află la a 59-a ediție și este organizat de Muzeul de Istorie Naturală de la Londra. 50.000 de imagini din 95 de țări au fost evaluate pentru a selecta câștigătorii.
Prin prezentarea diversității vieții pe Pământ, competiția își propune să inspire oamenii să aibă grijă și să lupte pentru protejarea lumii naturale.
„În timp ce inspiră uimire și admirație, imaginile câștigătoare de anul acesta prezintă dovezi convingătoare ale impactului nostru asupra naturii – atât pozitiv, cât și negativ”, a spus și Doug Gurr, directorul muzeului. „Promisiunile globale trebuie să se transforme în acțiune pentru a inversa declinul naturii.”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News