Cel mai înalt munte din lume a „crescut” cu aproape un metru. Care este înălțimea Everestului și de ce nu s-au înțeles China și Nepal
Cel mai înalt punct de pe Pământ tocmai a devenit și mai înalt, după ce China și Nepal s-au pus de acord marți asupra înălțimii Muntelui Everest, după decenii de dezbateri. Muntele Everest măsoară 8.848,86 metri, cu 86 de centimetri mai mult decât măsurătoarea recunoscută de Nepal până acum și cu peste 4 metri mai mult decât cifra oficială asumată de China, scrie AFP, potrivit site-ului Barrons.com.
Diferența provine din faptul că măsurătoarea Chinei se raportează la roca de pe Vârful Everest și nu ia în calcul și stratul de gheață și zăpadă care îl acoperă, cum face noua măsurătoare.
Înălțimea Everestului a fost determinată prima dată în 1856 de geografii britanici, care, folosind trigonometria, au stabilit că are 8.840 de metri.
După ce Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay au cucerit în premieră Everestul în 1953, un studiu realizat de India a ajustat înălțimea muntelui la 8.848 de metri, valoare general acceptată până azi.
În 1999, Societatea Geografică Americană a venit cu un nou calcul, 8.850 m, dar Nepal nu a recunoscut niciodată această valoare.
La rândul ei, China a făcut mai multe studii și în 2005 a anunțat că Everestul măsoară 8.844,43 metri. Discrepanța dintre măsurătoarea Chinei și cea a Nepalului a fost „rezolvată” în 2010, când cele două țări au stabilit că au măsurat lucruri diferite: una a luat ca reper vârful rocii de pe Everest, iar cealaltă a calculat și stratul de gheață și zăpadă care acoperă vârful.
Nepal a decis să facă un studiu independent pentru a studia efectul mișcării plăcilor tectonice și a cutremurelor asupra înălțimii Everestului. Cercetătorii din Nepal au dus pe munte, în primăvara anului trecut, peste 40 de kilograme de echipamente științifice, inclusiv un sistem GPS.
Înainte ca Nepal să publice concluziile cercetărilor făcute pe vârf, China a făcut propria expediție anul acesta, cu același scop.
Dang Yamin, expert în cadrul Biroului Național de Cartografie, a declarat pentru televiziunea chineză că rezultatul final este o valoare medie între măsurătorile făcute de de China și Nepal, cu respectarea rigorilor științei.
„Înălțimea finală a fost stabilită după ce ambele părți au procesat împreună datele culese”, a declarat Damodar Dhakal, purtător de cuvânt al Departmentului de Cartografie din Nepal.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News