Live

Cei mai bogați 1% poluează într-un an mai mult decât poluează cei mai săraci 10% în 20 de ani

Data publicării:
Zborurile, mașinile de lux, deținerea mai multor case în proprietate și călătoria între ele, dar și consumul unei diete bogate în carne și produse de import reprezintă principalele motive pentru care amprenta de carbon a bogaților este mai mare decât cea a celor cu venituri mai mici. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Cei mai bogați 1% oameni din Regatul Unit produc acceași cantitate de emisii de dioxid de carbon pe care o produc cei mai săraci 10% în peste 20 de ani, conform unei analize Autonomy, citată de The Guardian.

Noile date arată uriașa diferență între „elita polutoare”, al cărei stil de viață alimentează puternic criza climatică, și majoritatea oamenilor care, chiar și în țările dezvoltate, poluează mult mai puțin.

Ar dura 26 de ani pentru ca cei cu venituri mici să producă la fel de mult dioxid de carbon pe cât produc cei mai bogați într-un singur an, conform analizei Autonomy, o organizație care cercetează impactul crizei climatice.

Studiul a cercetat emisiile de carbon în contextul veniturilor între 1998 și 2018 și a arătat că cei care au câștigat 170.000 de lire sau mai mult în 2018 au fost responsabili de o cantitate mult mai mare de emisii de carbon decât cei 30% dintre britanicii care au câștigat 21.500 lire sau mai puțin în același an.

Datele studiului sunt până în 2018, înainte de pandemia de Covid-19 și de lockdown-uri, ambele fenomene care au perturbat activități cu emisii ridicate de carbon.

Autonomy a descoperit, de asemenea, că dacă Regatul Unit ar fi început să ia taxe pe emisii de carbon de la cei mai bogați 1% în urmă cu 20 de ani, acest efort ar fi dus la strângerea a aproximativ 126 de miliarde de lire străine până acum.

Nu doar în Marea Britanie există această diferență uriașă între cât de mult poluează bogații față de cei cu venituri mici. Tot mai multe cercetări sugerează existența acestei „elite poluatoare”, al cărei stil de viață are puține lucruri în comun cu cel al oamenilor cu venituri medii sau mici.

Acest lucru este valabil și în țări dezvoltate dar și în cele în curs de dezvoltare. De exemplu, în majoritatea anilor, mai puțin de jumătate dintre britanici merg cu avionul. Cei mai bogați 1%, însă, sunt responsabili pentru o cincime din zborurile în străinătate din UK.

Zborurile, mașinile de lux, deținerea mai multor case în proprietate și călătoria între ele, dar și consumul unei diete bogate în carne și produse de import reprezintă principalele motive pentru care amprenta de carbon a bogaților este mai mare decât cea a celor cu venituri mai mici.

Oamenii cu venituri mici sau medii tind să stea aproape de casă, să dețină locuințe mai mici și să folosească transportul public.

„Uriașa cantitate de emisii de carbon a celor mai bogați din societate din ultimii ani este incredibilă. Analiza noastră sugerează că cea mai eficientă cale a guvernului de a se ocupa de schimbările climatice este să-i taxeze dur pe cei bogați, folosind o schemă bine țintită anti-carbon”, spune Will Stronge, director de cercetare la Autonomy.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată viața în cel mai poluat oraș din lume: „Parcă ar fi chili în ochii mei”

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

Danemarca va planta un miliard de copaci pe terenuri agricole în următorii 20 de ani

Partenerii noștri