Cât cântărește ciuperca considerată cel mai mare organism viu din lume. Face parte dintr-o specie care poate fi întâlnită și în România
Credeați că greutatea și mărimea Balenei Albastre sunt impresionante? Mamiferul este secondat, însă, de un organism străvechi la fel de impunător în dimensiuni și gabarit.
I se spune în latină Armillaria gallica și poate fi întâlnită în Munții Albaștri din Oregon.
O ciupercă care se întinde pe 965 de hectare de pământ, ocupând nu mai puțin de 3, 7 kilometri pătrați, scrie publicația Atlas Obscura.
Discutăm, de fapt, despre un fel de ciupercă-imperiu, în structura unitară a căreia intră mai multe tipuri de forme spongioase. Numele ei generic este „ciuperca de miere”, însă nu este o denumire destul de sugestivă ca să acopere varietatea acestei clase de fungi.
Aceste ciuperci pot fi întâlnite și în România, însă cea mai veche și cea mai mare se află în Statele Unite, în Munții Albaștri, având vârsta de 2.400 de ani și o greutate de circa 600 de tone.
Este cel mai mare organism cunoscut din lume.
Membrii genului Armillaria produc şi ciuperci comestibile, care cresc deasuprea solului. Numai că aceste ciuperci nu sunt „independente”, ci sunt extensiile la suprafață ale unui uriaș organism subteran, compus din structuri plane numite rizomorfe. Aceste structuri se răspândesc sub pământ pentru a căuta noi surse de hrană prin filamente tubulare numite hife.
Ciuperca a fost descoperită accidental, când s-a căutat cauza morții mai multor copaci din zonă - peste 60. Colectarea de mostre a demonstrat că în regiune trăia, practic, un singur organism „ascuns” ce „infectase" arborii, celulele recoltate din ciuperci fiind identice.
În 1992, o altă Armillaria ostoyae a fost descoperită în statul Washington, acoperind circa 600 de hectare, în apropierea muntelui Adams.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News