Bananele, în pericol de dispariție. O ciupercă ucigătoare amenință plantațiile din întreaga lume
Una dintre cele mai populare varietăți de banane aproape a fost anihilată la mijlocul secolului trecut de o ciupercă periculoasă. Astăzi, o nouă tulpină a aceleiași ciuperci devastează plantațiile de banane peste tot pe glob, conform WEF.
Plaga deja a lovit Australia, Africa și Asia. Ciuperca Fusariam a ajuns, recent, și în Columbia, una dintre cele mai mari producătoare de banane, fapt ce a făcut ca guvernul să declare stare de urgență națională.
Cunoscută și ca Boala Panama, ciuperca a distrust cantități imense de banane Gros Michel în timpul secolului XX. Atunci, fermierii au trecut pe creșterea de banane Cavendish pentru că acestea erau resistente la Fusarium. Cavendish reprezintă, acum, 97% din exportul de banane la nivel mondial.
Producătorii au fost oripilați să afle că noua tulpina a Bolii Panama ar putea să învingă chiar și rezistența bananelor Cavendish. Mai mult, această nouă tulpină reprezintă o amenințare și pentru alte varietăți locale de banana – un aliment esențial pentru sute de milioane de oameni de pe toată planeta.
Columbia exportă 1,8 milioane de tone de banane în fiecare an, majoritar în Europa. În toată lumea, 100 de milioane de tone sunt consumate anual, majoritatea fiind în țările în care sunt crescute. În condițiile în care mai puțin de 20% din cantitatea de banane produsă este exportată, comerțul mondial ajunge la cifra de 12 miliarde de dolari pe an.
Conform ONU, nu există încă un remediu pentru ciuperca respectivă, iar sporii rămân în sol timp de decenii, fapt ce face imposibilă eradicarea lor. TR4 ucide plantele prin blocarea apei din țesutul lor. Mai mult, ciuperca se extinde foarte rapid prin atașarea de vehicule și alt echipament agricol.
În acest moment, nu există vreo varietate de banane ca alternativă la Cavendish care să fie rezistentă la ciupercă ucigătoare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News