UPDATE Alertă pe litoralul Mării Negre. Specialiștii care au cercetat zona au aflat ce e "substanța cenușie, cu aspect buretos" din apă
Este alertă pe litoralul Mării Negre. Turiștii care se aflau pe plajă în această dimineață au observat în apă o substanță suspectă. Pescarii au semnalat incidentul. Specialiștii de la Autoritatea Navală au constatat după verificări că este vorba despre reziduuri de la cereale.
ACTUALIZARE 13.40 Autoritatea Navală Română a informat că ce se vede pe plaja din Constanța nu e poluare cu hidrocarburi, ci sunt reziduuri de la cereale. Mai precis, nu sunt reziduuri de la nave sau alte substanțe periculoase. Specialiștii care fac verificări continuă cercetările și le-au extins pe o zonă mai mare.
Știrea inițială:
Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Experiment: stridii crescute în Marea Neagră
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Imagini cu plaja din Năvodari, care a fost distrusă după furtunile puternice de pe litoral
Invazie de alge pe litoral
18 turiști cazați la un hotel din Olimp au ajuns la spital
Adrian Bîlbă, biolog: "Este o poluare a suprafeței litorale în zona Constanței, la Marea Neagră. Chiar în fața valului de poluare veneau bancuri de pești speriați de aceasta. E o substanță cu aspect buretos, elastic, bineînțeles ca flotant ușor, de o culoare cenușie, cenușiu-albăstruie, care după părerea mea nu are vreo origine organică naturală, adică nu este vreo algă moartă sau vreo nu știu ce înflorire, ci cel mai probabil are ca sursă activitatea umană care înseamnă cel mai probabil un produs petrolier spălat sau neutralizat parțial cu niște detergenți".
Poluarea a fost observată de la primele ore de pescari și de turiști. Turiștii au ieșit rapid din apă când au observat pata de poluare și au plecat de pe plajă.
Autoritatea Navală s-a autosesizat și a trimis în zonă o echipă a Agenției de Salvare a Vieții pe Mare, care face cercetări ca să stabilească despre ce substanță este vorba și dacă provine de la navele care așteaptă în rada portului.
Dacă se va stabili că sunt hidrocarburi, zona va fi izolată și reziduurile vor fi aduse la țărm și depozitate într-o zonă specială care aparține administrației portului.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News