Live

Agenția pentru Protecția Mediului: Condițiile meteo favorizează amplificarea poluării. Orice ardere necontrolată să fie sesizată la 112

Data actualizării: Data publicării:
Poluare în București Foto: Captură video Vlad Străvoiu

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) anunță că din cauza calmului atmosferic ce împiedică deplasarea maselor de aer pe orizontală și inversiune termică ce conduce la circulație descendentă a aerului și reținerea poluanților la nivelul solului, este posibilă apariția unor tendințe de creștere a concentrațiilor poluanților. Instituția recomandă ca orice ardere necontrolată să fie sesizată la 112.

Având în vedere prognoza specială actualizată primită în această seară de la Administrația Națională de Meteorologie privind menținerea, în special în zonele joase de relief din regiunile sudice și sud-estice, inclusiv în zona municipiului București, a unor condiții total nefavorabile dispersiei - calm atmosferic ce împiedică deplasarea maselor de aer pe orizontală și inversiune termică ce conduce la circulație descendentă a aerului și reținerea poluanților la nivelul solului -, specialiștii din Agenția Națională pentru Protecția Mediului - ANPM apreciază că, în perioada următoare, este posibilă apariția unor tendințe de creștere a concentrațiilor poluanților monitorizați în cadrul #RNMCA (în special particule în suspensie) care provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidențială etc). Spre dimineață și mai ales pe parcursul zilei de joi și al nopții de joi spre vineri, aceste condiții defavorabile nu se vor mai întruni. Circulația aerului la nivelul solului va fi mai rapidă, iar presiunea atmosferică va fi relativ scăzută și, prin urmare, stratul de inversiune termică se va disipa”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Ca urmare a circulației rapide a aerului estimată a se produce începând din dimineața zilei de 17.02, Administrația Națională de meteorologie a emis astăzi mesaje de atenționare meteorologică COD GALBEN cu interval de valabilitate: 17 februarie, ora 06:00 – 18 februarie, ora 20:00 pentru intensificări ale vântului, viscol la altitudini mari în zona de munte, iar în intervalul 17 februarie, ora 08 – 18 februarie, ora 06, pentru intensificări ale vântului în nord-vestul țării.

Având în vedere aceste avertizări, acordăm o atenție deosebită evoluției fenomenului, prin supravegherea permanentă a evoluției concentrațiilor și emiterea (dacă este cazul) a unor atenționări în cazul în care concentrațiile măsurate devin foarte mari și depășesc valorile limita sau pragurile de alertă. Garda Naţională de Mediu - comisariatele București și Ilfov, va desfășura, prin echipele de permanență, acțiuni de verificare și control, atât inopinat, cât și în cazul semnalării existenței unor surse neatorizate de ardere.

În aceste condiții speciale, orice sursă de emisii poate avea un impact semnificativ asupra calității aerului și prin urmare recomandăm oricărui cetățean care sesizează o ardere necontrolată să o semnaleze la 112”, mai transmite instituția.

 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei moduri în care Crăciunul distruge planeta: brazii, jucăriile și risipa

Cel mai grav accident din Brazilia din ultimii 17 ani ar putea provoca și pagube grave în urma poluării unui râu cu acid sulfuric

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Încălzirea cu lemne ar putea fi mai rea decât se credea pentru aerul din zonele rurale, potrivit unui studiu

Partenerii noștri