Live

Misiune îndeplinită. Roverul indian de pe Lună a intrat în „hibernare”: „Sperăm la o trezire de succes pentru un alt set de sarcini”

Data publicării:
India a plasat roverul său lunar în stare de hibernare. FOTO: Profimedia Images

India a plasat roverul său lunar în stare de hibernare, primul vehicul creat de oameni care a ajuns cu bine la Polul Sud al Lunii, la finalul unei misiuni de două săptămâni în care acesta a realizat mai multe experimente ştiinţifice, a anunţat agenţia spaţială din această ţară, citată de Reuters.

Roverul Pragyan din cadrul misiunii spaţiale Chandrayaan-3 a fost „plasat în stare de hibernare”, însă cu bateriile încărcate şi cu receptorul pornit, a anunţat Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), într-un mesaj publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică pe Twitter.

„Sperăm la o „trezire” de succes pentru un alt set de sarcini! Altfel, va rămâne acolo pentru totdeauna ca ambasadorul de pe Lună al Indiei"â”, au adăugat reprezentanţii ISRO.

După plasarea cu succes a unui vehicul spaţial pe Lună, India s-a alăturat Statelor Unite şi fostei Uniuni Sovietice pe lista ţărilor care au reuşit această performanţă. India chiar le-a depăşit, întrucât a realizat o aselenizare reuşită pe suprafaţa neregulată de la polul sudic al Lunii - o performanţă în premieră mondială -, la scurt timp după ce sonda rusească Luna-25 s-a prăbuşit pe scoarţa satelitului natural al Pământului în cadrul unei tentative similare.

Asolizarea controlată a misiunii Chandrayaan-3, după o precedentă încercare ratată din 2019, a stârnit un val de entuziasm şi de celebrări în India, ţara cu cea mai mare populaţie din lume. Companiile mass-media au considerat că această aselenizare reprezintă cea mai mare realizare ştiinţifică a Indiei.

Roverul Pragyan a străbătut o distanţă de peste 100 de metri pe Lună şi a confirmat prezenţa sulfului, fierului, oxigenului şi a altor elemente chimice pe Lună, a precizat ISRO.

În prezent, India speră să obţină un alt succes notabil în domeniul spaţial prin intermediul unei sonde ce a fost lansată sâmbătă spre Soare, cu misiunea de a observa vânturile solare, un fenomen care poate provoca anumite perturbări pe Terra, unde este văzut adeseori sub forma unor aurore.

„Satelitul este sănătos şi se află pe o orbită terestră”, a anunţat ISRO duminică, în timp ce vehiculul se pregăteşte pentru călătoria sa de 1,5 milioane de kilometri în spaţiu.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin plănuiește prima vizită în India de la declanșarea războiului. Aceasta nu este membră a Curții Penale Internaționale

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

India a testat cu succes o rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune și se alătură marilor puteri care au această tehnologie

Partenerii noștri