Microplasticele ar fi prezente chiar și în creierele oamenilor. Cum ne pot afecta comportamentul
Potrivit unui nou studiu, microplasticele ar putea fi la fel de răspândite în organism cum sunt și în mediul înconjurător. O nouă cercetare privind impactul microplasticelor asupra șoarecilor sugerează că aceste particule mici ar putea induce modificări comportamentale, potrivit euronews.com.
Potrivit unui nou studiu, microplasticele ar putea fi la fel de răspândite în organism ca și în mediul înconjurător.
Cercetătorii au expus șoarecii la diferite niveluri de microplastice prin intermediul apei potabile și au studiat impactul plasticului asupra organelor și comportamentului.
Microplasticele sunt particule mici de plastic care au o lungime mai mică de cinci mm și provin din plastic mai mare care s-a descompus, cum ar fi hainele, anvelopele și alte articole.
În studiul publicat în International Journal of Molecular Science, autorii au constatat că particulele mici de plastic s-au acumulat în toate țesuturile pe care le-au examinat, inclusiv în profunzimea țesutului cerebral.
Ei au analizat, de asemenea, impactul expunerii la microplastice timp de trei săptămâni asupra comportamentului șoarecilor mai tineri și mai bătrâni.
Expunerea la materialele plastice a dus la modificări comportamentale
Potrivit cercetătorilor, expunerea la materialele plastice a dus la modificări comportamentale la șoareci similare demenței la om, iar șoarecii mai bătrâni au fost mai puternic afectați.
„Nimeni nu înțelege cu adevărat ciclul de viață al acestor microplastice în organism, așa că o parte din ceea ce dorim să abordăm este întrebarea ce se întâmplă pe măsură ce îmbătrânești”, au mai precizat cercetătorii.
Aceștia au solicitat continuarea cercetărilor pentru a determina modul în care materialele plastice pot schimba creierul, deoarece au descoperit că microplasticele ar putea diminua o proteină care are un impact asupra proceselor celulare din creier.
Microplasticele au fost deja detectate la niveluri alarmante în mediul înconjurător, deoarece deșeurile de plastic au crescut în ultimele decenii. Un studiu realizat în 2019 de oamenii de știință din Canada a estimat că oamenii consumă între 39.000 și 52.000 de particule microplastice pe an, în funcție de vârstă și sex. Acest număr ar putea crește semnificativ, dacă persoana respectivă bea apă de la robinet sau apă îmbuteliată, care o expune la mai multe microplastice.
Cercetările sugerează deja că aceste mici particule de plastic se pot acumula în organele umane. Microplasticele au fost găsite anterior în sângele uman, în plămâni și chiar în placente, dar cercetările privind impactul acestora asupra sănătății umane sunt limitate.
Editor : Bianca Chirilă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News