Live

Ziua Comunicaţiilor, încă un pas spre tehnologia 5G

Data publicării:

Ministerul Comunicaţiilor şi Autoritatea naţională de reglementare în domeniul comunicaţiilor lucrează la o strategie națională pentru implementarea reţelelor 5G în România. Aceasta ar putea fi adoptată în toamna acestui an. Anunţul a fost făcut de ministrul Comunicaţiilor, care spune că primul pas va fi făcut în următoarea şedinţă de Guvern. Trecerea la tehnologia 5G va revoluţiona viaţa cotidiană, spun operatorii de telefonie.

Strategia pentru implementarea tehnologiei 5G va fi realizată de un grup interministerial, care va cuprinde şi reprezentanţi din industria de comunicaţii.

Ne dorim ca acest pas să fie facut cât mai rapid și într-un mod cât se poate de corect, de aceea construim un grup de lucru. Nu numai noi, ministerul, să spunem care ar fi direcția, ci împreună cu toți ceilalți factori implicați în industrie”, a spus Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor.

Discuții cu vecinii noștri, mă refer cei de la graniță, discuții astfel încât lucrurile, atunci când se va implementa 5G, să fie ca la carte, să n-avem interferențe, lucruri care să perturbe acest proces”, a spus Sorin Grindeanu, preşedinte ANCOM.

Deşi strategia ar putea fi adoptată abia în toamnă, operatorii deja au început să se pregătească pentru implementarea reţelei 5G.

Noi deja am făcut un număr de teste cu rețeaua 5G în București. Avem tehnologie care e capabilă de 5G și care poate fi crescută pentru a susține serviciile 5G atât pentru clienții persoane fizice, cât și pentru clienții companii. Generăm conținut video din ce în ce mai mult și atunci trebuie să ținem pasul, trebuie să avem acces la o viteză din ce în ce mai mare”, a spus Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS & RDS.

Iar pasul următor va fi lansarea licitaţiilor pentru frecvenţele 5G.

Tehnologia există, practic ceea ce așteptăm acum e procesul de licențiere, trebuie să îl discutăm cu autoritățile și rafinarea modelelor de business”, a spus Razvan Ionescu, director de marketing Telekom România.

„Pentru ca licitația 5G să fie un succes, în primul rând cred că trebuie să existe un set foarte clar de condiții în care noi, operatorii, putem concura pentru obținerea acestor licențe, în al doilea rând trebuie ca spectrul care se licitează să fie complet eliberat și, nu în ultimul rând, ne-am dori ca după licitație tarifele anuale de spectru pe care operatorii le plătesc să fie reduse față de nivelul actual”, a spus Dorin Odiatiu, director de vânzări Orange România.

Operatorii care au participat la Ziua Comunicaţiilor estimează că în anul 2020 ne vom putea bucura de noua tehnologie.

vedem tehnologia 5G aplicată în zona de automotive, de autonomous car, în zona de sisteme de evitare a coliziunilor, de descoperire a pericolelor pe străzi, în zona de producție”, a spus Dragoş Rebegea, country manager Ericsson România.

Potrivit estimărilor, tehnologia 5G va genera afaceri de peste 1.200 de miliarde de dolari până în 2026, la nivel global.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Experții în telecomunicații și reprezentanții celor mai importanți jucători s-au reunit la Ziua Internațională a Comunicațiilor

Guvernul a aprobat conectarea la internet de mare viteză și 5G pentru 1000 de localități

DIGI lansează serviciul 5G în Spania

Investițiile în tehnologia 5G prind viteză. Peste 720.000 de români sunt conectați la 5G

Partenerii noștri