VIDEO. Acum, străbunica vă poate face cu mâna dintr-o poză veche. Unii găsesc bizar sau înfiorător noul procedeu tehnologic
V-ați gândit vreodată că străbunica v-ar putea face cu mâna dintr-o poză veche? Probabil că nu, dar tocmai de aceea tehnologia modernă a atât de uimitoare: ne oferă lucruri de neimaginat până de curând. Acum, grație unui program ingenios, rudele noastre de mult dispărute se însuflețesc în poze și animă internetul.
Războiul, prin ochii unui fotojurnalist român
Spectacolul naturii în 25 de imagini frumoase
400 de fotografii pentru istorie
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Serviciile genealogice au crescut în popularitate în ultimii ani. Ancestry.com și 23andMe permit utilizatorilor să-și analizeze ADN-ul ca să-și descopere descendența etnică, să se conecteze cu rude pe care nu știu că le-au avut, să-și creeze arbori genealogici online și baze de date cu informații despre strămoșii.
Ce este serviciul MyHeritage
Acum, un al treilea serviciu, numit MyHeritage, a adăugat o caracteristică unică la această listă: aducerea la viață a fotografiilor rudelor decedate prin adăugarea de animații, cum ar fi clipitul, datul din cap sau o serie de alte gesturi.
Caracteristica se numește Deep Nostalgia - adică nostalgie profundă - și a fost lansată la sfârșitul lunii februarie a acestui an. Inițial, le permitea utilizatorilor să anime pentru câteva secunde o persoană dintr-o poză, ca și cum i-ar fi văzut figura chiar înainte sau imediat după ce fotografia era luată. Subiecții foto își mișcau capetele, clipeau sau zâmbeau într-un mod care părea realist. Utilizatorii MyHeritage au adorat acest lucru; site-ul susține că în doar cinci săptămâni, au creat peste 72 milioane de animații foto.
Recent, MyHeritage a adăugat 10 noi „drivere” sau clipuri video cu acțiuni pe care fotografiile le pot face dacă sunt prelucrate cu serviciul Deep Nostalgia: oamenii din poze pot arunca acum bezele, pot aproba sau pot da din cap în ritmul dansului.
Cum funcționează Deep Nostalgia
Deep Nostalgia folosește un algoritm de învățare profundă creat de o companie numită D-ID. Software-ul analizează o fotografie pentru a determina încotro se uită subiectul sau care e direcția capului. Apoi găsește un „driver” compatibil - un video al unui individ care face ceea ce persoana din poză va sfârși prin a face - pentru a ghida modul în care fotografia este animată.
Puteți utiliza Deep Nostalgia gratuit pentru a anima până la cinci fotografii dacă aveți un cont MyHeritage. Blog-ul site-ului spune utilizatorii săi „au fost mișcați până la lacrimi când au văzut cum strămoșii lor se uită în jur și le zâmbesc”.
Acest lucru ne reamintește de avatarurile digitale ale persoanelor decedate care pot fi create folosind textele lor vechi, e-mailuri sau conversații înregistrate.
De ce Deep Nostalgia nu e un deepfake
Unii găsesc aceste lucruri bizare, înfiorătoare sau chiar discutabile din punct de vedere etic, deoarece folosesc tehnologia pentru a manipula emoțiile cu produse care nu sunt reale. Dar dacă aceste aplicații fac oamenii să se simtă bine sau să îi ajută să depășească pierderea unei persoane dragi, poate că sunt utile. Mulți utilizatori MyHeritage au postat pe Twitter animațiile lor foto și au mărturisit că au fost foarte emoționați.
Fotografiile animate nu se califică chiar ca deepfake-uri, procedeu prin care se suprapun expresiile faciale ale unei personalități (de exemplu, un actor) pe figura altcuiva, ca să pară că persoana a spus sau a făcut ceva ce nu a spus sau nu a făcut. În acest caz, nu există niciun actor și nicio intenție de a înșela. Dar Deep Nostalgia ne arată cum acest tip de tehnologie se strecoară, treptat, în locuri neașteptate: cine ar fi crezut că vom avea vreodată posibilitatea să vedem cum străbunica ne face semn dintr-o fotografie?
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News