Un NFT istoric, scos la licitație. Codul sursă original pentru World Wide Web ar putea ajunge la un record
Codul sursă original pentru World Wide Web, www, este scos la licitaţie la casa Sotheby's ca activ digital unic, token non-fungibil sau, mai pe scurt, NFT. Oferta pornește de la modestul prag de 1.000 de dolari, dar ar putea atinge un record, date fiind experiențele anterioare cu astfel de NFT-uri.
Licitaţia online independentă, intitulată „Acest lucru a schimbat totul”, va avea loc în perioada 23-30 iunie.
Formatul NFT, care se bazează pe tehnologia blockchain, a dus la creşterea spectaculoasă în ultimele şase luni a pieţei creaţiilor digitale, întrucât mulţi dintre colecţionari se consideră de-acum liniştiţi în ceea ce priveşte garanţia proprietăţii asupra unei opere de artă.
Numele NFT vine de la prescurtarea din engleză pentru „tokenuri non-fungibile”. În românește, li s-a mai spus și „jetoane infungibile”.
Tokenurile non-fungibile au fost un inepuizabil subiect de știri, devenind extrem de prețioase aproape peste noapte, cumva precum criptomonedele.
Cine a inventat www
Tim Berners-Lee, informatician născut în Londra, a inventat World Wide Web în 1989, revoluţionând schimbul şi crearea de informaţii în ceea ce este văzut ca una dintre cele mai semnificative invenţii de când a apărut tiparul, în secolului al XV-lea, în Germania.
În timp ce lucra la centrul de cercetare fizică CERN din Europa, în 1989, Berners-Lee şi-a expus viziunea pentru ceea ce el a numit iniţial „Mesh”. Şeful său de la acea vreme a scris „vag, dar incitant” pe coperta lucrării lui Berners-Lee din 1989 „Managementul informaţiilor: o propunere”.
În 1990, Berners-Lee construia o aplicaţie pe care a numit-o „WorldWideWeb”. Aplicaţia a fost iniţial dezvoltată în limbajul de programare Objective C, pe un computer NeXT, fondat de fondatorul Apple, Steve Jobs.
„Invenţia lui Sir Tim a creat o lume nouă, democratizând schimbul de informaţii, creând noi moduri de gândire şi interacţiune şi rămânând conectaţi unul cu celălalt. În ultimele secole, omenirea a văzut o succesiune de schimbări de paradigmă care ne-au adus în era modernă, dar niciuna nu a avut impactul seismic asupra vieţii noastre de zi cu zi cum a avut-o crearea World Wide Web”, a spus Cassandra Hatton, directoare pentru ştiinţă şi cultură populară la Sotheby's.
Ce conține NFT-ul World Wide Web
Activul digital NFT scos la licitație, din reţeaua blockchain Ethereum, include codul sursă original, o vizualizare animată, o scrisoare scrisă de Berners-Lee şi un poster digital al codului complet din fişierele originale.
„De ce un NFT? Ei bine, este un lucru firesc de făcut când eşti informatician şi când scrii coduri şi ai făcut-o mulţi ani”, a explicat Berners-Lee într-un comunicat. „Mi se pare corect să-mi semnez digital autograful pe un artefact complet digital”, a adăugat acesta.
Fişierele conţin 9.555 de linii de cod, incluzând implementări ale celor trei limbaje şi protocoale inventate de Berners-Lee: HTML, HTTP şi URI. De asemenea, sunt incluse documente HTML originale care au instruit primii utilizatori web cum să folosească aplicaţia.
Recorduri în lumea NFT-urilor
Reprezentanții casei Sotheby's se așteaptă ca licitația să atragă numeroși investitori, mai ales că NFT-urile reprezintă ultima senzație din domeniu.
Un NFT cu o imagine pixelată a unui personaj cu chipul albastru, dar care poartă mască, a fost vândut luna aceasta, la New York, cu 11,7 milioane de dolari, devenind a doua cea mai scumpă creație digitală. „CryptoPunk No. 7523” face parte dintr-o serie de personaje concepute în 2017 de tânăra companie americană Larva Labs, care a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea pieţei de NFT-uri. Fiecare imagine reprezintă în linii mari un chip realizat din pixeli, care reaminteşte de personajele din jocurile video ale anilor 1980, conţinând totodată un ansamblu de caracteristici care îl fac să fie unic. Modelul 7523 este singurul personaj - dintre cei 10.000 de CryptoPunks creaţi de Larva Labs - care poartă o mască chirurgicală, detaliu care îl face să devină deosebit de căutat de colecţionari.
CryptoPunk 7523 ocupă acum locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe NFT-uri din istorie, fiind depăşit doar de creaţia digitală „Everydays” a artistului Beeple, vândută cu 69,3 milioane de dolari la jumătatea lunii martie.
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire
Una dintre emblematicele jachete din piele ale lui Michael Jackson a fost vândută la licitație
Papa Francisc și-a vândut ceasul, un model din plastic de aproximativ 60 de euro
Cum se întârzie o autostradă
Melania Trump își face NFT cu ochii ei
Un NFT de 29 de milioane de dolari
Lotul lipsă de pe A3, scos la licitație
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News