Live

SUA oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru găsirea șefilor reţelei de hackeri LockBit

Data actualizării: Data publicării:
Directorul adjunct al FBI, Paul Abbate, a anunțat că gruparea LockBit a fost destructurată. Sursa foto: Profimedia Images

Statele Unite oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari (13,9 milioane de euro) pentru informaţii care să conducă la identificarea sau localizarea liderilor reţelei de hackeri LockBit, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Marţi a fost anunţată o vastă operaţiune poliţienească internaţională - Operațiunea Cronos, la care participă forțe de ordine specializate din SUA și Europa, menită să lovească în inima grupării LockBit, specializată în atacuri de tip ransomware.

Parchetul din Paris, care a deschis o anchetă asupra reţelei în 2020, a precizat că Franţa participă la această operaţiune internaţională, întrucât LockBit a făcut "peste 200" de victime în ţară, "inclusiv spitale, primării şi întreprinderi de toate dimensiunile".

Anchetatorii francezi au participat la arestarea unor suspecţi în Ucraina şi Polonia şi la mai multe percheziţii.

Miercuri, Departamentul de Stat al SUA a anunțat pe X (fostă Twitter) că oferă până la 10 milioane USD pentru informații care conduc la identificarea sau localizarea liderilor cheie ai grupării de ransomware LockBit și 5 milioane USD pentru informații care duc la arestarea și/sau condamnarea persoanelor din orice țară care conspiră pentru a participa la activitățile ransomware LockBit.

Poliţia ucraineană a declarat miercuri că suspecţii arestaţi în Ucraina sunt doi bărbați, tată şi fiu, ale căror identităţi nu au fost precizate.

"Anchetatorii au efectuat o serie de percheziţii la domiciliile hackerilor din Ternopil, în timpul cărora au fost confiscate telefoane mobile şi echipamente informatice folosite pentru activităţi ilegale", a precizat poliţia ucraineană. Serviciul de poliţie ucrainean a confiscat peste 200 de conturi de criptomonede şi 34 de servere folosite de grupare în Olanda, Germania, Finlanda, Franţa, Elveţia, Australia, Statele Unite şi Marea Britanie.

În Polonia, poliţia l-a identificat pe suspectul arestat la Varşovia ca fiind un bărbat în vârstă de 38 de ani.

Parchetul din Paris a avertizat marţi că ancheta va continua "pentru a identifica şi aresta alţi membri ai grupului".

De asemenea, SUA au anunțat sancţiuni împotriva a doi dintre principalii hackeri din grupare. FBI a anunțat de asemenea că a destructurat  rețeaua de hackeri și că îi urmărește pe cei care sunt implicați în grupare.

Directorul adjunct al FBI, Paul Abbate, a spus că FBI oferă asistență victimelor rețelei. 

Ce este LockBit

Reţeaua LockBit este considerată un lider în rândul bandelor online care criptează datele victimelor pentru a le extorca apoi de bani. Grupul rusofon a revendicat cel puţin 1.700 de atacuri începând din anul 2020 şi a încasat răscumpărări în valoare de cel puțin 91 de milioane de dolari.

Statele Unite, Marea Britanie şi UE au anunţat săptămâna aceasta că au destructurat grupul în cadrul unei operaţiuni internaţionale de aplicare a legii neobişnuit de agresive, care a întors împotriva hackerilor propriul site al acestora. Agenţii au folosit pagina web al cărui control îl preluaseră pentru a-i provoca pe hackeri cu viitoare difuzări de date şi un instrument pentru ca victimele de la care banda cerea răscumpărare să îşi decripteze datele gratuit.

Această operaţiune a fost una dintre cele mai interesante din istoria recentă, în parte pentru metoda aleasă. Dar, având în vedere că mulţi dintre hackerii cheie sunt consideraţi a fi în afara razei de acţiune a forţelor de ordine occidentale, experţii spun că este doar o chestiune de timp până când cei din spatele LockBit îşi vor relua operaţiunile sau se vor îndrepta către noi bande de infractori cibernetici.

"Deşi au avut loc unele arestări, în mare parte a fost vorba de întreruperi tehnice", a declarat Rafe Pilling, care conduce unitatea de cercetare a ameninţărilor de la Secureworks. El a precizat că o mare parte din daunele produse de LockBit au fost provocate de "afiliaţi", grupuri mai mici de hackeri care au efectuat spargerile iniţiale. El a spus că acei hackeri sunt "încă acolo şi încă îşi vor face treaba. Este posibil ca ameninţarea să se fi diminuat temporar, dar afiliaţii continuă să reprezinte o problemă", a avertizat Pilling.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri