Live

SUA au învins Rusia în lupta pentru a controla viitorul internetului global

Data actualizării: Data publicării:
Membrii Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) au ales-o joi pe Doreen Bogdan-Martin, candidatul Statelor Unite, pe postul de secretar-general al grupului. Foto: Profimedia Images

SUA au învins Rusia în cursa pentru poziția de conducere a instituției ONU responsabilă pentru formularea strategiei globale de dezvoltare a internetului - o luptă geopolitică simbolică ce a avut loc într-o perioadă în care tensiunile dintre Washington și Moscova au ajuns la cote maxime și văzută ca un răspuns categoric în fața încercărilor regimurilor autoritare de a cenzura internetul.

Membrii Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) au ales-o joi pe Doreen Bogdan-Martin, candidatul Statelor Unite, pe postul de secretar-general al grupului, anunță CNN.

Bogdan-Martin, o veterană a UIT cu o experiență de aproape 30 de ani născută la New Jersey, și-a învins principalul rival, pe Rashid Ismailov, după ce a câștigat 139 din totalul de 172. Ismailov a câștigat doar 25 de voturi.

Bogdan-Martin va fi prima femeie de la conducerea UIT. „Umilă și onorată să fiu aleasă secretar-general al UIT și recunoscătoare pentru încrederea pe care statele membre mi-au oferit-o”, a scris Bogdan-Martin pe Twitter.

„Pregătită să conduc un UIT care va inspira, include și inova, așa încât toată lumea, peste tot, să poată să utilizeze puterea digitalizării pentru a-și transforma viețile”, a scris noul secretar-general al UIT.

Oficialii americani au făcut eforturi mari pentru ca Bogdan-Martin să fie aleasă, aceștia descriind momentul drept un punct de cotitură pentru internetul deschis și liber – principii care sunt puse la grea încercare de Rusia și China, țări care impun tot mai multe restricții împotriva libertății digitale a cetățenilor lor.

Alegerile au avut loc la București, la Palatul Parlamentului. Foto: Profimedia Images

Rusia și China vor ca internetul să fie reglementat de fiecare stat în parte. SUA preferă o guvernare la nivel internațional

Alegerea a scos în evidență o diviziune ideologică în privința viitorului internetului: SUA și aliații lor preferă un sistem interconectat guvernat în egală măsură la nivel internațional de toate statele membre ONU, de companiile din domeniu, de grupruile societății civile și de experții IT.

O victorie pentru Rusia, spun specialiștii, ar fi însemnat cel mai probabil o consolidare a puterii guvernelor fiecărui stat de a introduce propriile lor reguli și standarde în domeniul tehnologiei comunicațiilor, de la telefoane mobile la sateliți și la internetul disponibil în interiorul fiecărei țări în parte.

Această posibilă schimbare de putere a fost vizibilă anul trecut, atunci când Rusia și China au avut o declarație comună în care și-au exprimat dorința de a fi mai bine reprezentați în cadrul UIT și și-au reiterat angajamentul de a „proteja dreptul suveran al statelor de a reglementa segmentul național al internetului”.

Victoria detașată a lui Bogdan-Martin arată că viziunea pentru viitorul internetului a Rusiei și a Chinei nu este împărtășită de prea multe state, a spus Fundația pentru Tehnologia Informației și Inovare, un grup de susținere a tehnologiei din SUA.

SUA și alte 55 de state și-au anunțat anul acesta angajamentul pentru apărarea drepturilor digitale ale omului și a fluxului neîntrerupt al informației pe internet, un oficial american de rang înalt descriind acest efort drept „o parte cheie a luptei generale dintre guvernele autoritare și democrații”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia investește o sumă uriașă pentru a crește producția de muniție

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

O persoană care a răspândit în trecut propagandă rusă a stat lângă Mircea Geoană la un eveniment electoral

Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump nu mai pare un pariu câștigător

Partenerii noștri