Live

Sfatul unui colaborator al FBI: Aveți grijă la ce vă expuneți creierul!

Data actualizării: Data publicării:
Mary Aiken

Tehnologia rupe relația părinte-copil. Este concluzia expertului mondial în cyberpsihologie, doctor Mary Aiken, care a venit în București pentru a vorbi despre capcanele din lumea virtuală. Cunoscutul cyberpsiholog este consilier la Centrul pentru Infracţiuni Cibernetice al Europol şi colaborează cu FBI, Casa Albă şi Interpol.

„Aveţi mare grijă la ce vă expuneţi creierul! Nu există comandă 'şterge fişierul' (delete file) pentru creier. Ce a fost văzut nu mai poate fi şters!”.

Este doar unul dintre sfaturile pe care Mary Aiken, expert mondial în cyberpsihologie, le-a dat studenţilor de la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Încă din anii 80 a început să studieze psihologia şi modul în care spaţiul virtual poate să ne modifice percepţia asupra celor din jur, dar şi asupra timpului.

Este foarte simplu să pierzi timpul în spaţiul virtual. Le spun oamenilor: vi se întâmplă vreodată să vă verificaţi email-ul sau telefonul chiar înainte să ajungă taxiul şi să mergeţi la cină şi credeţi că petreceţi 5 minute şi dintr-o dată realizaţi că a trecut jumătate de oră sau o oră? Timpul se modifică atunci când suntem pe internet, pentru că în acel moment intrăm intr-un spaţiu extrem de puternic. Creierul nostru este o piesă de tehnologie veche de două milioane de ani și acum interacţionează cu o tehnologie extrem de nouă. Este diferit!”, spune Mari Aiken, expert mondial în cyberpsihologie.

Impactul tehnologiei este diferit atunci când vorbim despre cei mici.

Impactul tehnologiei asupra unui copil şi asupra unui adult este foarte diferit. Un adult este dezvoltat psihologic şi neurologic însă un copil trece printr-o perioadă critică de dezvoltare. Noi ştim multe despre dezvoltarea unui copil în lumea reală din cărţile pentru copii: copilul tău ar trebui să stea în picioare la această vârstă, ar trebui să meargă, ar trebui să spună primul cuvânt, ar trebui să se joace cu jucării, însă nu avem niciun ghid cu privire la stagiile de dezvoltare cognitivă cibernetică. Cum ar fi vârsta potrivită la care îi poţi oferi unui copil un smartphone”, explică Mary Aiken.

Experta în psihologie cibernetică spune că părinţii sunt cei care pot controla activitatea copiilor în mediul virtual chiar prin propriul exemplu.

Cel mai important lucru cu privire la expunerea copiilor la tehnologie nu este neapărat timpul petrecut în faţa ecranului, ci părintele. Cât de des părintele se uită la telefonul lui când este în compania copilului. O persoană îşi atinge telefonul de 2.000 de ori pe zi și îl ridică de 200 de ori. Dacă ești părinte, asta înseamnă că au fost 200 de situaţii în care nu ți-ai ridicat copilul și alte 2.000 în care nu ţi-ai atins copilul și asta e catastrofal”, spune Mary Aiken.

Doctorul în psihologie atrage atenţia asupra faptului că tot mai mulţi tineri vor să reproducă în viaţa reală filtrele folosite la pozele postate pe internet.

Am fost recent rugată să vorbesc la o conferinţă în domeniul stomatologiei. I-am întrebat de ce aveţi nevoie de un psiholog la o astfel de conferinţă. Mi-au spus că sunt îngrijoraţi de numărul tinerilor cu vârste de 11 şi 12 ani care cer ca dinţii lor să fie la fel de albi ca în filtrele de pe reţelele de socializare. Aici am ajuns!”, a povestit Mary Aiken.

„Tehnologia nu e nici bună, nici rea. Este doar folosită bine sau mai puţin bine de oameni!”, este concluzia expertei.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce putem face dacă inteligența artificială devine conștientă. Planul cercetătorilor pentru a evita scenariul „Frankenstein”

De ce se strică dronele rusești înainte să își lovească ținta. Războiul din umbră contra mașinăriei de război a Rusiei

Ochiul lui Sauron în Silicon Valley: De teama apocalipsei și a hoților, elita americană își transformă casele în buncăre militare

Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World

Partenerii noștri