Live

O șansă nouă pentru Nokia și Ericsson

Data publicării:

Două nume prăfuite ale tehnologiei mai primesc o şansă. Nokia şi Ericsson pot reveni puternic datorită 5G-ului. Va schimba radical tot ceea ce are legătură cu internetul mobil. Se dezvoltă mai repede decât se aştepta şi îi va resuscita pe nordicii Nokia şi Ericsson, care cu un deceniu în urmă dominau piaţa echipamentelor de telecomunicaţii.

Cele două companii se aşteaptă acum să se relanseze în industrie şi chiar să ia faţa marilor producători din China, din moment ce aceştia nu sunt încă pregătiţi pentru o astfel de tehnologie şi în plus se confruntă cu mari sancţiuni din partea Statelor Unite.

Pe principiul cine sapă groapa altuia cade singur în ea, resuscitarea companiilor Nokia şi Ericsson pare că dă roade, în ciuda adversarilor chinezi care se lovesc de obstacole destul de grave. Readucerea la viaţă a celor doi producători de echipament de telecomunicaţii din nordul Europei vine după ce operatorii de telecomunicaţii ar putea îmbrăţişa mai repede decât se preconiza tehnologia 5G, inclusiv în România.

Erricson din Suedia şi Nokia din Finlanda declarau săptămâna trecută, potrivit publicaţiei The Wall Street Journal, că adoptarea tehnologiei 5G ar da un impuls vânzărilor de echipamente produse de cele două companii.

Progrese semnficative sunt de aşteptat să înceapă în a doua jumătate a acestui an, deşi Statele Unite anunţau iniţial că nu o să cheltuiască foarte mult pentru această tehnologie cel puţin până în 2019 sau chiar mai târziu.

Între timp, producătorii de echipamente de telecomunicaţii în plină expansiune din China, Huawei şi ZTE, se confruntă cu presiuni mari.

Săptămâna trecută, Departamentul de Comerţ a interzis grupului chinez ZTE să mai facă afaceri cu firmele americane pentru o perioadă de 7 ani, pe motiv că producătorul chinez a trimis componente importate din Statele Unite către Iran şi Coreea de Nord, încălcând astfel înţelegearea cu autorităţile americane.

ZTE depinde de furnizori americani pentru cel puțin o treime din componentele folosite, astfel că interdicția exporturilor este practic o amenințare cu moartea pentru grupul chinez.

Huawei este la rândul său investigată de către autoritățile americane și tot pentru încălcarea embargoului iranian.

Însă problemele cu care se confruntă producătorii chinezi ar putea fi de bun augur pentru Nokia şi Ericcson care se concentrează mai mult pe echipament de telecomunicaţii şi sunt astfel mai pregătite să îmbrăţişeze tehnologia 5G. Datorită ritmului ascendent cu care va fi implementată această tehnologie.

Acțiunile Ericsson au crescut cu 20%, deoarece au raportat săptămâna trecută că pierderile sale s-au redus drastic.

Mai există însă o cale destul de lungă până când cele cele două companii să se ridice din prăpastia adâncă în care au căzut. Deocamdată încă se confruntă cu pierderi, însă încep să se diminueze. Viitorul este optimist pentru producătorii nordici, care odată erau cap de afiş în industrie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Lukașenko amenință cu închiderea completă a internetului în Belarus „ca să nu se ajungă la un război mai rău ca în Ucraina”

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

Partenerii noștri