Legendele internetului: Inteligența artificială, percepută ca una dintre cele mai mari amenințări la adresa umanității
Trăim în era lui Homo Digitalis, pentru că ne folosim tot mai mult de tehnologia bazată pe inteligență artificială. Cea mai importantă creație a oamenilor este deja percepută și ca una dintre cele mai mari amenințări la adresa umanității. Precauția este o metodă recomandată pentru a utiliza inteligența mașinilor astfel încât să le lăsăm să ne facă viața mai ușoară, dar să nu ajungă să o conducă.
Legea care vizează folosirea inteligenței artificiale în UE intră în vigoare de astăzi. Ce sisteme sunt interzise
Cum au reușit hoții de lemn să păcălească SUMAL
2 ani de închisoare pentru cei care creează și distribuie deep fake
Cum se folosesc hackerii de AI ca să înșele oamenii
Cum ar fi arătat Elvis la 88 de ani
Cum arată liderii NATO în varianta produsă de AI
Informatician: AI e cea mai mare forță care a existat vreodată
O nouă provocare pe internet: imagini trucate de AI
Cum se împacă religia cu Inteligența Artificială?
De ce sperie inteligența artificială
Discuțiile despre mașinile care ne vor lua locul sunt purtate de omenire de foarte mulți ani, iar literatura și cinematografia dovedesc din plin acest lucru. Practic, am avut timp să ne obișnuim cu ideea. Doar că acum, ceea ce părea fantezie este deja realitate. Cât de mult va putea însă inteligența artificială să înlocuiască oamenii, mai ales în politică?
Relațiile sociale, mai puternice decât IA
Dragoș Cîrneci, psiholog specialist in Neuroștiințe: „Gândiți-vă că tot ce este din sfera verbalului nu e acoperit de aceste programe și în mare, parte influența socială nu ține neapărat de verbal. Sunt studii care arată că foarte mult contează aspectul fizic al unui candidat în a stârni sau nu încredere, adică felul în care îi arată fața, privirea, chiar cum se îmbracă și mai departe, inspiră sau nu încredere, felul în care zâmbește sau nu zâmbește îți inspiră sau nu încredere, indiferent de ce spune.”
Algoritmi puși în dificultate de oameni
Simpla experiență pe care oricare dintre noi o are cu mesajele publicitare generate de algoritmi, ne arată că oricât de inteligente sunt mașinile acum, nu reușesc totuși să înțeleagă în profunzime natura umană. De ce se întâmplă acest lucru? Predicțiile algoritmilor sunt făcute în baza unor date care vor fi mereu părtinitoare. Așa că trebuie să ne bucurăm de utilitatea inteligenței artificiale, dar să nu uităm cât de important este creierul uman.
Creierul este o mașină superperformantă
Vlad Gheorghe, europarlamentar Renew: „Inteligența artificială e foarte utilă. Și da, o folosim cu toții, fie că știm, fie că nu știm. Cel mai probabil o să folosim din ce în ce mai mult. Problema e că nu vreau să lăsăm vreodată inteligența artificială să decidă. Ori noi asta facem. Noi primim tot felul de informații, tot felul de idei, pentru că lucrăm cu funcționari, lucrăm cu societatea civilă de acolo, noi primim idei, numai că oamenii trebuie să decidă și rolul nostru este de a fi reprezentanți, că sunt trimiși aici de cetățenii noștri pentru a decide niște lucruri. Or, asta niciodată nu poate să fie făcut de o inteligență artificială, indiferent cât de inteligentă e acea inteligență artificială.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News