Facebook ar putea da în judecată Cambridge Analytica. Ce le-a spus Zuckerberg congresmenilor americani
Mark Zuckerberg a fost el însuşi victima companiei Cambridge Analytica. A spus-o chiar el în a doua zi a audierilor maraton din Congresul american. A mărturisit că se numără printre cele 87 de milioane de utilizatori ai reţelei ale căror date personale au fost folosite ilegal. El a încercat să îi convingă pe politicienii americani că a luat măsuri clare de protejare a datelor personale ale utilizatorilor. Asta, după ce ieri, miliardarul a trecut prin cinci ore de întrebări adresate de 44 de senatori. El a prezentat scuze în faţa lumii întregi, pentru că reţeaua lui a permis sustragerea informaţiilor şi folosirea lor în scopuri politice. Audierea a fost de bun augur pentru Facebook: acţiunile companiei au înregistrat la bursă cea mai mare creştere din ultimii doi ani.
Care e mecanismul din spatele consumului de mesaje „care explică totul” pe rețelele sociale
Filme pentru adulți pe Facebook-ul unei mănăstiri
O nouă metodă de înșelătorie a apărut pe internet
Un șofer s-a lăudat pe Facebook că s-a urcat băut la volan
Raluca Turcan răspunde criticilor: Nu sunt ruptă de realitate
Bărbatul care a rănit un polițist a transmis incidentul pe Facebook: „Poliția moare stai să vedeți”
Rețea socială cu creștere explozivă
Facebook „clonează” orice rival
Hoț prins, după ce s-a dat singur de gol
Democratul Eliot Engel l-a întrebat pe Zuckerberg dacă Facebook plănuieşte să intenteze un proces împotriva lui Kogan, Cambridge Analytica sau Universitatea Cambridge University.
„Este o posibilitate pe care o luăm în considerare. Am acţionat deja suspendându-l pe Kogan de pe platformă şi vom realiza un audit pentru a ne asigura că el va şterge toate datele pe care le deţine”, a răspuns CEO-ul Facebook.
Pentru a doua zi la rând, fondatorul Facebook simte cum este să ajungi în furcile politicienilor americani. Conştienţi de mediatizarea extraordinară a acestor audieri, congresmenii nu s-au sfiit să-l pună la colţ pe fondatorul plaftormei sociale cu 2,2 miliarde de utilizatori.
„Utilizatorii au încredinţat celor de la Facebook o mare cantitate de date personale - nume, oraşul în care locuiesc, numărul de telefon, adresa de e-mail, fotografii şi mesaje private şi mult mai mult decât atat. Dacă Facebook nu-şi respectă angajamentul privind protecţia datelor, acest lucru trebuie să aibă consecinţe”, a spus Greg Walden, preşedintele comisiei pentru comerţ.
Iată câteva dintre întrebările puse de parlamentari și răspunsurile lui Mark Zuckerberg:
-Nu pot fi mai clar decât atât: nu vindem date personale, nu aşa funcţionează publicitatea.
*
-Da sau nu: Facebook limitează cantitatea de date pe care le colectează sau le foloseşte?
-Da. Limităm accesul la foarte multe informaţii care ne parvin.
-Eu nu văd asta în anunţurile pe care le faceţi.
*
-Da sau nu: A schimbat Facebook setările din oficiu pentru a proteja mai bine datele personale?
-Da. În faţa acestei situaţii, am schimbat mult din modul în care compania funcţionează.
În faţa tirului de întrebări, Mark Zuckerberg a recunoscut că modul în care funcţionează reţelele de socializare ar are nevoie de o mai bună reglementare legislativă, fără a îngrădi libertatea de expresie a utilizatorilor. Asta, după ce ieri, mogulul din Silicon Valley a prezentat scuze publice pentru că nu a protejat destul datele personale ale utilizatorilor.
„Nu am avut o viziune destul de largă în privinţa responsabilităţii şi acest lucru a fost o mare greşeală, a fost greşeala mea şi îmi pare rău”, a spus el.
Senatorii americani nu au fost impresionaţi de scuzele miliardarului de 33 de ani care conduce Facebook. Mark Zuckerberg a trebuit să facă unui tir de întrebări venite de la 44 de politicieni. Unii au exagerat intenţionat, ca să îl facă să priceapă cum s-au simţit oamenii ale căror informaţii personale au fost folosite ilegal în scopuri politice.
-Domnule Zuckerberg, aţi vrea să ne spuneţi numele hotelului la care aţi stat noaptea trecută?
-Mm... Nu.
-Dacă aţi trimis cuiva mesaje săptămâna aceasta, aţi vrea să împărtăşiţi cu noi numele persoanelor cărora le-aţi trimis mesaje?
-Nu, domnule senator, nu cred că aş vrea să fac publice aceste lucruri aici.
-Iată ce a încercat toată lumea să vă arate astăzi şi o spun delicat. Politica voastră de utilizare a datelor este de doi lei!
Presa americană scrie că Mark Zuckerberg a scăpat neatins din audiere cu ajutorul senatorilor care i-au pus întrebări fără să aibă habar cum funcţionează Facebook:
-Sunteţi dispus să mergeţi înapoi şi să lucraţi pentru a-mi da un drept mai mare de a-mi şterge datele?
-Domnule senator, puteţi deja să ştergeţi orice date care se află acolo sau să ştergeţi toate datele.
Ca să mai spele imaginea pătată de Facebook, Mark Zukerberg a promis încă o dată că va schimba modul în care reţeua de socializare protejează informaţiile confidenţiale, fără să ascundă că asta va dura ani de zile. În plus, a confirmat cooperarea cu echipa procurorului special ce anchetează amestecul Rusiei în alegerile care l-au dus pe Trump la Casa Albă.
„Am fost lenţi în identificarea ameninţărilor Rusiei, în 2016. Este o cursă a înarmării, ei continuă să fie tot mai buni la asta, iar noi trebuie să investim pentru a fi la fel de buni”, a spus el.
Un amănunt care a atras atenţia a fost perna pusă pe scaunul lui Mark Zuckerberg, adusă special pentru ca miliardarul de un metru 70 înălţime să nu aibă probleme de vizibilitate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News