Elon Musk s-a răzgândit și a suspendat contul Twitter care îi urmărea deplasările cu avionul privat
Contul de Twitter care raporta în mod automat deplasările avionului privat al lui Elon Musk a fost suspendat miercuri, deși miliardarul promisese anterior că nu o va face, ilustrând astfel abordarea sa extrem de variabilă în ceea ce priveşte moderarea conţinuturilor.
Contul a fost restabilit miercuri, spre finalul după-amiezii în Statele Unite, când proprietarul său a publicat următorul mesaj pe Twitter: „M-am întors!”. Apoi, în cele din urmă, contul a fost din nou suspendat în cursul serii.
„Angajamentul meu în favoarea libertăţii de exprimare merge până într-acolo încât nu voi interzice acel cont care îmi urmăreşte avionul, deşi acest fapt reprezintă un risc direct pentru siguranţa mea”, declara Elon Musk pe Twitter la începutul lunii noiembrie, la câteva zile după ce cumpărase această reţea de socializare cu 44 de miliarde de dolari.
My commitment to free speech extends even to not banning the account following my plane, even though that is a direct personal safety risk
— Elon Musk (@elonmusk) November 7, 2022
„Cont suspendat”, anunţa miercuri un mesaj simplu, afişat în dreptul contului în cauză, denumit @ElonJet.
Creat de un student şi urmărit de aproximativ 500.000 de persoane, contul @ElonJet folosea date publice pentru a indica, în manieră automată, momentul şi locul în care avionul privat al patronului companiilor SpaceX şi Tesla decola şi ateriza.
It looks like @elonmusk has killed the account that was tracking the location of his jet (using publicly available information) @ElonJet pic.twitter.com/75FDm5eu2M
— Donie O'Sullivan (@donie) December 14, 2022
Într-un mesaj de prezentare afişat în partea superioară a contului atunci când acesta era încă activat, autorul său sublinia că deţinea „toate drepturile pentru a transmite informaţii” despre acel avion, în măsura în care datele respective sunt publice, iar toate avioanele sunt obligate să fie echipate cu un transponder, un dispozitiv care contribuie la identificarea aparatelor de zbor de către radare.
„Politica Twitter stipulează că datele găsite pe alte site-uri pot fi distribuite şi aici”, preciza acel mesaj.
„Publicarea poziţiei geografice a unei persoane în timp real încalcă regulamentul despre «doxxing», însă publicarea sa cu o anumită întârziere este autorizată”, a anunţat miercuri Elon Musk, termenul „doxxing” însemnând difuzarea publică - pe internet cel mai adesea - a unor informaţii personale despre o anumită persoană, fără acordul ei.
Any account doxxing real-time location info of anyone will be suspended, as it is a physical safety violation. This includes posting links to sites with real-time location info.
— Elon Musk (@elonmusk) December 15, 2022
Posting locations someone traveled to on a slightly delayed basis isn’t a safety problem, so is ok.
Contul personal al studentului în cauză, Jack Sweeney, a fost de asemenea suspendat.
De când a sosit la conducerea platformei Twitter, miliardarul Elon Musk a transmis mesaje contradictorii în ceea ce priveşte conţinuturile care sunt autorizate sau interzise.
Apărător fervent al unei mari libertăţi de exprimare - atât timp cât mesajele respectă legea -, el a reactivat conturile interzise în trecut pe această reţea de socializare, inclusiv pe cel al lui Donald Trump.
Însă l-a suspendat pe cel al rapperului Kanye West după publicarea mai multor mesaje considerate antisemite şi a refuzat revenirea pe platformă a complotistului de extrema dreaptă Alex Jones.
Elon Musk a promovat în ultimele zile publicarea mai multor serii de „Twitter Files”, documente interne care ar ilustra practici de moderare discutabile folosite de Twitter în timpul precedentei conduceri a reţelei de socializare.
El l-a criticat în mod direct şi pe fostul director al departamentului de siguranţă pe Twitter, Yoel Roth, care a trebuit apoi să-şi părăsească domiciliul din motive de securitate, potrivit presei americane.
Cofondatorul şi fostul patron al platformei, Jack Dorsey, le-a luat apărarea în mod public foştilor săi colegi marţi, declarând într-un mesaj că astfel de critici la adresa lor „pot fi periculoase şi nu rezolvă nimic”.
De asemenea, Jack Dorsey a apărat ideea că „doar autorul original al unui conţinut trebuie să poată să îl suprime” şi că moderarea conţinuturilor nu ar trebui să fie făcută printr-un „sistem centralizat”, ci efectuată prin algoritmi concepuţi de publicul larg.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News