Live

Date „scăpate” printre degete de Facebook. Val de anchete în SUA și Europa

Data actualizării: Data publicării:
(FILES) In this May 10, 2012 file photo, a view of and Apple iPhone displaying the Facebook app's splash screen in front of the login page on a computer are shown in Washington, DC. Football's World Cup and the Ebola outbreak topped the list of topics shared by Facebook users around the globe in 2014, the social networking giant said December 8, 2014. The World Cup was the top item, followed by the Ebola crisis, Brazilian elections, the death of actor Robin Williams and the "ice bucket challenge," which saw participants around the world doused with frigid water to raise funds for research on Lou Gehrig's disease. Rounding out the top 10 were the conflict in Gaza, Malaysia Airlines -- which lost two aircraft during the year -- the Super Bowl, the Ferguson, Missouri protests following the death at the hands of police of an unarmed black man, and the Sochi Winter Olympics. AFP PHOTO / KAREN BLEIER /FILES

Datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook ar fi fost folosite ilegal în favoarea echipei de campanie a liderului de la Casa Albă. Au fost începute două anchete: una în Statele Unite şi alta în Europa, iar vizată este o firmă britanică de analiză a datelor, care a lucrat pentru echipa republicană. Preşedintele Parlamentului European a cerut urgent investigarea companiei lui Zuckerberg. Facebook face, de asemenea, propriile investigaţii.

Ambele anchete, una dintre ele deschisă de procurorul general din Massachusetts, vizează modul în care firma Cambridge Analytica a cules pentru echipa de campanie a lui Donald Trump informaţii private de la 50 de milioane de utilizatori.

Presa americană scrie că firma a folosit datele încă de la începutul anului 2014. Cu ajutorul acestora, a creat un program informatic ce putea prezice şi influenţa opţiunile în alegeri. Cele 50 de milioane de profiluri reprezintă aproape un sfert din posibilii votanţi americani de la acea vreme.

Potrivit The New York Times, firma britanică a plătit 270.000 de utilizatori de Facebook pentru a participa la un studiu. Toţi au fost de acord ca datele să le fie colectate în scopuri academice. Nimic ilegal într-un astfel de demers, numai că această companie britanică a cules informaţii şi de la toţi prietenii celor care au acceptat testul în mod voluntar, fără ca respectivii să ştie că le sunt folosite datele.

Vânzarea sau utilizarea acestora în scopuri publicitare, aşa cum se presupune că a procedat Cambridge Analytica, este ilegală.

Marco Rubio, senator republican: Cred că aceste companii din zona social media cresc foarte repede şi se bucură de atât de multă popularitate încât încep să creadă că sunt deasupra legii, că legea nu li se aplică şi lor.

Confruntată din nou cu acuzaţii de practici ilegale privind datele utilizatorilor, Facebook a decis să întrerupă colaborarea cu Cambridge Analytica - pe care a acuzat-o că a încălcat clauzele înţelegerii.

Compania susţine că datele colectate nu au fost furate, ci doar folosite ilegal - pentru că nu au fost şterse imediat, aşa cum prevăd acordurile de acest fel.

Mai mult, Facebook investighează dacă un angajat al companiei a știut despre scurgerea de date, mai ales că el ar fi lucrat anterior chiar pentru o firmă deţinută chiar de Cambridge Analytica care a realizat colectarea ilegală a datelor.

De cealaltă parte, cercetătorii companiei britanice susţin că nicio informaţie nu a fost folosită în cadrul serviciilor furnizate campaniei prezidenţiale a lui Trump din 2016. Noile anchete ameninţă, însă, din nou reputaţia Facebook.

În ancheta privind o posibilă implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale se suspectează că reprezentanţi ai Kremlinului s-ar fi folosit tot de reţeaua de socializare pentru a influenţa rezultatul scrutinului prezindenţial din Statele Unite.

Jurnaliştii de la The Guardian forţează însă o comparaţie şi susţin că algoritmul în baza căruia Facebook adună informaţii arată chiar distopic.

E suficient ca un utilizator să apese butonul Like doar de câteva zeci de ori pentru ca reţeaua de socializare să-şi dea seama dacă este bărbat sau femeie şi ce orientări politice şi sexuale are. În plus, oferă indicii preţioase despre copilăria sa şi poate prezice, de pildă, dacă există vreo vulnerabilitate legată de consumul de substanţe periculoase.

Şi toate acestea fără a fi nevoie ca Facebook să analizeze postările, pozele, mesajele personale sau locurile vizitate. Iar astfel de informaţii sunt extrem de preţioase inclusiv pentru guverne.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fost ministru al Justiției, Stelian Ion cere demiterea procurorului general: De doi ani nu a anchetat acţiuni legionare şi antisemite

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

CNA a dispus eliminarea materialelor legionare de pe YouTube și Facebook și a sesizat DNSC privind site-uri extremiste

O rețea de pagini false coordonată din afara României ia amploare pe internet. Sunt promovate nostalgii comuniste și ultranaționalismul

Partenerii noștri