Live

Aveţi dreptul "de a fi uitat" pe internet. Dar trebuie să spuneţi "nu"

Data publicării:

Peste două zile intră în vigoare noul regulament european pentru protecţia datelor personale. Teoretic, ar trebui să ne asigure că informaţiile private ale fiecăruia dintre noi nu vor mai ajunge la vânătorii de date, decât dacă le permitem noi, conştient, să facă acest lucru.

Dacă în ultimul timp aţi primit notificări ţi e-mailuri de la companii şi reţele sociale, trebuie să ştiţi că au legătura cu protecţia datelor personale. Asta pentru că se schimbă modul în care companiile ne stochează şi ne folosesc informaţiile private ce apar mediul online”.

Ideea e ca oamenii să aibă mult mai mult control asupra acestor informaţii. Regulamentul se aplică tuturor companiilor care au de-a face cu piaţa europeană. Date personale înseamnă, printre altele, numele, adresa, date de localizare sau fişierele tip cookie, cele care se descarcă în memoria unui dispozitiv, atunci când accesăm un site.

Bogdan Botezatu - expert în ameninţări cibernetice: „Această reglementare va schimba foarte mult regulile jocului pentru că va opri acest trafic ilegal de baze de date de clienţi, de la o companie la alta, şi implicit va reduce cantitatea de mesaje nesolicitate”.

Transparenţa e cuvântul cheie în discuţia despre noul regulament european. Vom avea, de exemplu, dreptul de a primi datele stocate. Foarte important e că, odată cu intrarea în vigoare a regulamentului, toată politica de confidenţialitate şi de prelucrare a datelor trebuie să fie scrisă extrem de clar şi la obiect.

Tăcerea nu mai reprezintă consimţământ. Cu alte cuvinte, dacă nu am spus unui site că NU ne poate folosi datele, asta nu înseamnă că le poate stoca şi utiliza. Trebuie să fim informaţi şi trebuie să spunem DA, dar numai după ce ni se spune clar ce se întâmplă cu datele noastre. De asemenea, europenii au dreptul de a le fi şterse anumite informaţii personale de pe Internet. Iar dacă povestea Cambridge Analytica se repetă, trebuie să ştim mult mai devreme. În cel mult 72 de ore.

Bogdan Botezatu - expert în ameninţări cibernetice: „Ar trebui să fim foarte conştienţi şi realişti cu privire la faptul că datele noastre sunt deja pe internet şi nu o să dispară ca prin minune la 25 mai. Din păcate nu vor mai putea fi retrase, dar nici nu vor mai putea fi folosite de următorii clienţi fără încălcarea acestei legislaţii”.

Şi dacă nu dorim ca datele noastre să fie folosite pentru a primi reclame care se potrivesc cu interesele noastre, putem să spunem NU.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O femeie care își vindea bicicleta pe un site de profil a rămas fără 11.000 de lei din cont. Cum a păcălit-o un tânăr sucevean

Datele neuronale ale oamenilor vor fi protejate prin lege în două state din SUA

JO 2024: Datele personale ale sportivilor israelieni au fost divulgate online. Israelul acuză Iranul de "terorism digital"

Guvernul spune că șeful demis al Secretariatului pentru revoluţionari a încălcat legea protecţiei datelor personale

Partenerii noștri