Live

Avertisment OMS: 28% dintre adolescenții din România sunt afectați de utilizarea „problematică” a rețelelor sociale

Data publicării:
Tinerii „trebuie să domine reţelele sociale şi să nu lase reţelele sociale să îi domine”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Utilizarea „problematică” a reţelelor sociale este în creştere în rândul tinerilor europeni, care sunt, de asemenea, mai expuşi riscului de a dezvolta o dependenţă de jocuri online. Acest fenomen este cel mai răspândit în rândul adolescenţilor români de 13 şi 15 ani, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Agerpres.

Avem nevoie de acţiuni imediate şi susţinute pentru a ajuta adolescenţii să pună capăt utilizării potenţial dăunătoare a reţelelor sociale, care s-a demonstrat că duce la depresie, agresiune, anxietate şi rezultate şcolare slabe”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.

În 2022, 11% dintre adolescenţi (13% dintre fete şi 9% dintre băieţi) prezentau semne de utilizare problematică a reţelelor sociale, comparativ cu doar 7% cu patru ani înainte, conform datelor obţinute de la 280.000 de persoane tinere, în vârstă de 11, 13 şi 15 ani din 44 de ţări din Europa, Asia Centrală şi Canada.

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale dependenţei: incapacitatea de a controla utilizarea excesivă, sentimentul de lipsă şi abandonarea altor activităţi în favoarea reţelelor sociale şi consecinţe negative ale utilizării excesive în viaţa de zi cu zi.

Acest fenomen este cel mai răspândit în rândul adolescenţilor români de 13 şi 15 ani, afectându-i pe 28% dintre aceştia. La polul opus, fenomenul este cel mai puţin prezent în rândul adolescenţilor olandezi (3%).

O treime dintre adolescenţi accesează jocuri online zilnic

O altă sursă de îngrijorare, o treime dintre adolescenţi accesează jocuri online zilnic, iar 22% dintre ei timp de cel puţin patru ore, a remarcat OMS care a precizat că din întreagul eșantion cercetat, 12% dintre adolescenţi prezintă un comportament problematic în ceea ce priveşte jocurile (16% dintre băieţi şi 7% dintre fete).

Este esenţial să luăm măsuri pentru a-i proteja pe tineri, astfel încât aceştia să poată naviga în peisajul digital în siguranţă şi să poată face alegeri informate în ceea ce priveşte activităţile lor online, maximizând beneficiile şi minimizând în acelaşi timp riscurile pentru bunăstarea lor mentală şi socială”, a declarat o reprezentantă a OMS pentru Europa, Natasha Azzopardi-Muscat, citată într-un comunicat.

Agenţia a subliniat, însă, şi avantajele utilizării responsabile a reţelelor sociale, în special legătura dintre cei care împărtăşesc aceleaşi pasiuni şi interese.

Potrivit datelor, 36% dintre tineri au declarat că sunt în contact digital constant cu prietenii lor, acest procent crescând la 44% în rândul adolescentelor de 15 ani.

Tinerii „trebuie să domine reţelele sociale şi să nu lase reţelele sociale să îi domine”, a subliniat Azzopardi-Muscat.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Băncile europene se pregătesc de turbulențele în urma concurenței cu băncile americane, odată cu venirea lui Donald Trump

Bogdan Ivan: Am creat un mecanism de raportare a conținutui ilegitim mult mai rapid față de Meta, TikTok și Google

Viktor Orban spune că SUA „vor ieși din războiul din Ucraina”: „Trump va aduce schimbări, iar Europa trebuie să reacționeze”

Europa nu are suficiente arme și nici soldați pentru a se apăra în cazul unui război (Studiu)

Partenerii noștri