Live

Atacurile cibernetice au explodat: Google blochează zilnic 18 milioane de înșelătorii legate de COVID-19

Data actualizării: Data publicării:

Zilnic sunt expediate peste 18 milioane de e-mail-uri cu înșelătorii legate de COVID-19 către utilizatorii Gmail, a anunțat Google, potrivit BBC.

Gigantul IT a avertizat că pandemia de coronavirus a dus la o explozie a atacurilor de tip phishing prin e-mail. În cazul atacurilor de tip phishing, infractorii cibernetici încearcă să păcăleasă utilizatorii să-și dezvăluie datele personale.

Google a anunțat că blochează zilnic aproape de 100 de milione de mesaje e-mail care conțin atacuri de tip phishing. Dintre acestea 20% sunt legate de pandemia de coronavirus. Virusul ar putea fi cea mai folosită temă de până acum de către autorii atacurilor de tip phishing.

Atacurile prin e-mail legate de coronavairus vin cu diferite abordări. Spre exemplu, pot fi mesaje e-mail care se prezintă a fi trimise de organizații precum OMS, iar destinatarul este încurajat să descarce un program software sau să doneze bani. Infractorii cibernetici mai folosesc mesaje care par a fi trimise de instituții publice, iar prin acestea încearcă să obțină stimulentele oferite populației de unele state.

Google susține că reușește să oprească 99,9% din mesajele cu atacuri înainte să ajungă la utilizatori. Serviciul Gmail este folosit de aproximativ 1,5 miliarde de oamein din toate lumea.

"Atacurile de tip phishing au o trăsătură comună: se bazează pe o emoție, iar acest lucru care ne face să acționăm fără ezitare sau să nu ne gândim prea mult la ce urmează să facem în acel moment", spune Scott Helme, cercetător independent de securitate cibernetică. "Pandemia de coronavirus este un subiect foarte emoțional în acest moment, iar infractorii cibernetici știu asta. Ei speră că persoanele obișnuite vor fi mai ușor de convins să acceseze un link sau să urmeze instrucțiuni dăunătoare lor dacă folosesc această momeală".

Cercetătorii din domeniul siguranței cibernetice au mai descoperit atât site-uri înșelătoare, cât și aplicații pentru telefoanele mobile, iar aceastea erau construite folosind informații reale despre pandemie.

O aplicație de Android susținea că poate urmări răspândirea pandemiei de coronavirus, însă în realitate masca un atac de tip ransomware: telefonnul era infectat și utilizatorului i se cereau bani pentru a redobândi controlul asupra aparatului.

Săptămâna trecută, atât autoritățile britanice cât și cele americane au avertizat oamenii să fie precauți, deoarece numărul infractorilor cibernetici și al atacurilor au crescut în perioada pandemiei.

Editor web: V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Proprietarii de mașini electrice sunt amenințați de un derivat al phishing-ului. Ce e "quishing-ul" și cât este de periculos

Polițiștii din Londra s-au infiltrat într-una din cele mai mari rețele de escroci online. Hackerii au făcut sute de mii de victime

Poșta Română este ținta unei campanii de fraudă. Oamenilor le sunt solicitate prin SMS date personale și bancare

Tentative de fraudă online care folosesc numele şi imaginea ministrului Economiei

Partenerii noștri