Live

5G, tehnologia viitorului. Cum ne va schimba viața

Data actualizării: Data publicării:

Viaţa aşa cum o ştim s-ar putea schimba datorită dezvoltării tehnologiei care va conecta tot ceea ce ne înconjoară. Graţie reţelelor 5G, internetul va fi mai rapid şi va consuma mai puţine resurse. Iar asta cu beneficii pentru noi toţi.

Prin noua tehnologie 5G volumul de date transmis va fi de 1.000 de ori mai mare, iar dispozitivele conectate în reţea, de până la 100 de ori mai multe. În plus, viteza de procesare a datelor va fi mult mai mare, iar latenţa redusă, adică timpul care trece de la care aplicarea unei comenzi şi răspunsul dispozitivului. Spre exemplu, în cazul tehnologiei 4G, timpul de răspuns este de 50 de milisecunde, în timp ce în cazul tehnologiei 5G este de o milisecundă”, relatează Cătălin Bălan, jurnalist Digi24.

Combinaţia dintre viteză şi reacţiile rapide va face ca tehnologia să poată fi folosită la adevarata ei capacitate. Medicii vor opera pacienţi care se află la sute sau chiar mii de kilometri distanţă. Aceștia vor folosi căşti de realitate virtuală şi mănuşi speciale, care le vor da senzaţia că pun mâna pe pacient. Iar fără o conexiune în timp real, toate acestea nu ar fi posibile. Noua tehnologie va fi folosită şi în cazul maşinilor, care vor deveni 100% autonome.

Autoturismele vor fi conectate între ele şi vor putea comunica date despre poziţie, viteză, infrastructură şi vehiculele din apropiere. Totodată tehnologia va permite pietonilor şi bicicliştilor să transmită informaţii de pe aplicaţiile instalate pe telefonul mobil pentru a preveni accidente”, relatează Cătălin Bălan, jurnalist Digi24.

Tehnologia va fi folosită şi în cazul dronelor. Fie că vor zbura deasupra unor sonde petroliere, vor inspecta turbine eoliene şi panouri solare sau vor intra în locuri periculoase. Dronele vor putea fi controlate mult mai precis şi, în acelaşi timp, vor putea trimite imagini la rezoluţie ridicată, în timp real.

Tehnologia 5G este eficientă atât în aer, cât şi la firul ierbii. Pentru că fermierii pot monta în pământ anumiţi senzori cu care să monitorizeze îngrăşămintele sau umiditatea. În plus, în funcţie de informaţiile adunate în servere, fermierii pot şti care este predicţia meteo pentru terenurile lor”, relatează Cătălin Bălan, jurnalist Digi24.

Utilitatea noii tehnologii se va putea vedea cel mai bine în industrie, având în vedere fiabilitatea şi rapiditatea conexiunii 5G. Potrivit estimărilor, tehnologia 5G va genera afaceri de peste 1.200 de miliarde de dolari până în 2026.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul a aprobat conectarea la internet de mare viteză și 5G pentru 1000 de localități

DIGI lansează serviciul 5G în Spania

Investițiile în tehnologia 5G prind viteză. Peste 720.000 de români sunt conectați la 5G

Pasagerii companiilor aeriene din UE vor putea vorbi la telefon în timpul zborului

Partenerii noștri