Live

29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. Care este cel mai vechi site din lume

Data actualizării: Data publicării:
Ziua Internațională a Internetului Foto: Guliver/GettyImages

La 29 octombrie este marcată Ziua Internaţională a Internetului, în condițiile în care mulți consideră că internetul este cea mai importantă invenţie a umanităţii.

Cuvântul „internetted” a fost folosit încă din 1849 și însemna „interconectat” sau „întrețesut”. Astăzi, internetul se referă la sistemul global de rețele informatice interconectate. Inițial, termenul, nou, a fost scris în engleză cu majusculă, dar între timp a devenit substantiv comun, semn al utilizării sale pe scară largă. 

Actul de naștere al internetului

Totul a început la 29 octombrie 1969, la doar câteva luni de la un alt moment istoric pentru omenire: astronautul american Neil Armstrong făcuse primii paşi pe Lună.

Într-un laborator al prestigioasei instituţii americane de învăţământ superior UCLA, absolventul Charley Kline telefona la prestigioasa Universitate Stanford, aflată la sute de kilometri distanță, şi le comunica celor de acolo că le va trimite un mesaj prin intermediul internetului.

Era vorba despre proiectul intitulat ARPANET, o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente dispuse la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California - Santa Barbara.

Intenţia lui Kline a fost de a trimite cuvântul „login”, însă a reuşit să trimită doar literele „l”' şi „o”. Însă, sub coordonarea profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reuşit să transmită complet cuvântul „login” o oră mai târziu. Astfel a fost înregistrată prima comunicare între două terminale folosind internetul, scrie Agerpres.

Cum s-a ajuns la „www”

În 1989, „world wide web” a devenit posibil mulţumită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML - ''hypertext markup language'' şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată - HTTP - ''Hypertext transfer protocol''.

Oficial, proiectul World Wide Web a fost anunţat la 6 august 1991.

Foarte puţini oameni au auzit de internet înainte de începutul anilor '90 ai secolului trecut, iar primele tranzacţii online au apărut două decenii mai târziu.

Iniţial, reţeaua de internet era limitată la universităţi, agenţii guvernamentale şi anumite segmente ale comunităţii ştiinţifice.

Când a intrat internetul în casele oamenilor

Introducerea sistemului de operare Windows 95 a însemnat accesul internetului în casele oamenilor, datorită pachetului Internet Explorer, browser-ul care oferea acces la internet.

În anii 2000, aproape jumătate din locuinţele din Statele Unite ale Americii aveau calculatoare personale.

Numărul site-urilor de internet a explodat în perioada 1996-2008, de la 100.000 la peste 162 de milioane, fenomen generat de doi factori: dotarea instituţiilor de învăţământ cu calculatoare personale, dar mai ales datorită învăţării modului în care poate fi folosit internetul pentru conectarea întregii lumi. Acest lucru a dus la crearea primelor programe de dezvoltare a site-urilor de internet, precum DreamWeaver, care a permis astfel oricui să realizeze portaluri web.

Succesul înregistrat de magazinele online precum Amazon.com şi Ebay.com a însemnat apariţia unor noi platforme de afaceri similare, ceea ce a dus la explozia domeniului ''.com''.

Dezvoltarea fulminantă a internetului l-a determinat pe şeful Google Eric Schmidt (2001-2011) să declare că aproape fiecare locuitor al planetei poate fi conectat la internet până în 2020.

 

Un muzeu al online-ului

A intra pe un site de internet a devenit astăzi un gest banal și aproape indispensabil. Mulți oameni știu ei înșiși cum să-și creeze un site, fără a mai avea nevoie de ajutorul unui profesionist. În acest ocean de site-uri care există astăzi este destul de greu să le găsești pe cele mai vechi.

Cel care revendică titlul de cel mai vechi site din lume este symbolics.com. Înregistrat în martie 1985, acesta este printre primele nume de domeniu  din lume.

Site-ul este practic un muzeu virtual al internetului. Pe acest site se găsesc toate datele-cheie ale online-ului, de la e-mailurile prin care s-a creat Facebook până la primele atacuri informatice.

Aflăm cu această ocazie că belgianul Paul Otlet a imaginat încă din 1934 conceptul de „web” (rețea). Alții spun că primele idei ale unei rețele globale de informații au venit încă de la începutul secolului XX și i-au aparținut lui Nikola Tesla.

Site-ul care se încăpățânează să existe fără să aibă conținut

Un pic mai „tânăr” decât site-ul muzeului online-ului este  itcorp.com. A fost creat în septembrie 1986 și aparține societății Interrupt Technology Corporation, cu sediul în California. Chiar dacă home page-ul se deschide, site-ul este golit de conținut. Abia are un text de câteva rânduri: „Suntem o mică societate privată de consiliere informatică, specializată în sisteme de stocare și măsurători informatice”, spun creatorii site-ului care îi îndeamnă pe cei care au nevoie de astfel de servicii să scrie la o adresă de e-mail. Pare, desigur, cea mai învechită metodă de publicitate, dar vine și explicația, ușor ironică: „Această pagină web există pentru a veni în întâmpinarea celor care se așteaptă ca orice domeniu să aibă și o prezență web”.

Blogurile, casa libertății de exprimare pe internet

Tot în 1986, dar în octombrie, a fost înregistrat numele de domeniu vortex.com. A fost creat de Lauren Weinstein, cofondatoare a rețelelor People For Internet Responsibility, Network Neutrality Squad și fondatoare a PRIVACY Forum. Sunt echivalentele celor mai vechi bloguri din lume.

Astăzi, americanca încă mai publică articole pe acest blog vechi de 34 de ani. Ea vorbește despre impactul pandemiei asupra lumii digitale, dar și despre viața sa personală. Inițial, site-ul avea ca obiectiv să-i atenționeze pe utilizatori despre pericolele navigării pe internet.

Site-uri cu prețuri de vânzare aberante

Unele dintre aceste site-uri „străvechi” sunt și foarte profitabile. De exemplu, site-ul purple.com mult timp n-a afișat decât o simplă pagină de primire violet, un chestionar și o opțiune de cumpărare a site-ului cu 1,5 milioane de dolari. De câțiva ani, o societate americană a achiziționat domeniul și acum vinde online lenjerie de pat. Nu se știe însă dacă firma a plătit într-adevăr suma enormă pe care o cerea proprietarul purple.com.

Site-ul milk.com merge și mai departe. Acest site nu propune, cum s-ar putea crede, vânzarea de lapte, în schimb este de vânzare pentru 10 milioane de dolari!

Sunt exemple care arată că încă din primii ani ai funcționării internetului unii au avut intuiția că în lumea afacerilor, numele unui domeniu de internet va fi crucial.

De ce se celebrează Ziua Internațională a Internetului

Când 29 octombrie a fost aleasă, în 2005, ca Zi Internațională a Internetului, ideea a fost de a celebra efortul comun depus de cei care au contribuit la realizarea spaţiului virtual şi de a atrage atenţia, totodată, asupra muncii celor din domeniul tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate prin acest tip de conexiune. Pentru că, în cele din urmă, internetul aduce oamenilor servicii mai bune în viaţa de zi cu zi.

Marcarea acestei zile atrage atenţia asupra posibilităţilor oferite de noile tehnologii pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă printr-o mai bună înţelegere a tehnologiei şi funcţiilor sale.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Suedia și Lituania, afectate

Rusia vrea să interzică utilizarea serviciului SpeedTest de la Ookla. Ce bănuiește FSB că s-ar putea întâmpla

„Iubirea prefăcută”, una dintre cele mai folosite escrocherii pe internet. Cum te poți proteja de atacatorii online cu identitate falsă

Washington Post: Cum ajută rețeaua Starlink a lui Elon Musk forțele ruse să avanseze în Ucraina. „Este ceva care ne ucide”

Partenerii noștri