Japonia face istorie și ajunge pe Lună. Sonda niponă SLIM a reușit să atingă suprafața selenară
Japonia a devenit, vineri, una dintre puterile spațiale globale care au ajuns pe Lună, după ce nava sa spațială „SLIM” a reușit să atingă suprafața selenară.
Sonda lunară SLIM, lansată din septembrie, a reușit să atingă suprafața lunară în jurul orei 10:20 ET, conform cercetărilor telemtrice ale Agenției Aerospațiale a Japoniei (JAXA).
Inginerii lucrează să vadă care e stare navei spațiale la puțin timp după aselenizare. Reușita marchează ascensiunea Japoniei în poziția de a cincea țară care ajunge să aselenizeze cu un dispozitiv fără echipaj, după Uniunea Sovietică, SUA, China și India.
Anul trecut, India s-a alăturat acestui club exclusivist de țări, cu ajutorul misiunii sale Chandrayaan-3 care a ajuns cu succes pe satelitul natural al Pământului.
SLIM (acronim pentru Smart Lander for Investigating Moon) este o misiune de cercetare lunară. Sonda are cu ea mai multe dispozitive de cercetare – o cameră de analiză și o serie de rovere.
În noiembrie 2022, Japonia a abandonat încercările de a ateriza pe Lună sonda lunară Omotenashi, iar în aprilie 2023, un start-up japonez care urmărea să devină prima firmă privată care să aterizeze pe Lună a pierdut contactul cu nava sa după ce a făcut o „aterizare dură”.
Slim a intrat pe orbita lunară în ziua de Crăciun, la 110 zile după lansarea sa din septembrie, care a urmat unei decolări eșuate în luna mai și a două amânări în august, din cauza vremii nefavorabile. Este de așteptat ca aceasta să aterizeze pe un crater unde se crede că mantaua lunară – stratul interior adânc de sub scoarța sa – este accesibilă la suprafață.
JAXA a încercat să plaseze modulul SLIM la cel mult 100 de metri de ţinta de aselenizare, dar va fi nevoie de până la 30 de zile pentru a verifica dacă acest obiectiv a fost atins.
Modulul SLIM măsoară 2,4 metri lungime, 1,7 metri lăţime şi 2,7 metri înălţime. Capacitatea sa de a realiza o aselenizare de „precizie” i-a atras porecla „Moon Sniper”. În prezent, modulele selenare se plasează de obicei la câţiva kilometri de ţintă, ceea ce le poate complica misiunile de explorare.
Asolizarea la punct fix este mai dificilă pe Lună comparativ cu cea pe asteroizi - performanţă realizată deja, inclusiv de către JAXA - deoarece gravitaţia satelitului natural al Pământului este mai puternică decât pe corpurile cereşti de dimensiuni mici şi, prin urmare, un astfel de vehicul spaţial are doar o singură şansă de a aseleniza cu succes.
Locul ales pentru aselenizarea lui SLIM este un mic crater, cu diametrul sub 300 de metri, numit „Shiori” („semne de carte” în japoneză), unde modulul trebuie să efectueze analize ale rocilor despre care se presupune că provin din mantaua selenară, structura internă a satelitului natural al Pământului, încă foarte puţin înţeleasă.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News