Insule private, mașini zburătoare și petreceri psihedelice: Prin ce aventuri au trecut fondatorii Google de la retragerea din companie
După ce s-au retras de la Google, doi dintre cei mai influenți și bogați bărbați din lume s-au găsit dintr-o dată pe cont propriu, eliberați de restricțiile corporatiste, de cerințele acționarilor și, pentru prima oară după mulți ani, independenți unul de celălalt, relatează Insider. Ce au făcut cofondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, când au scăpat de această povară?
Larry Page a avut o idee pe care a înaintat-o inginerilor săi extenuați: să încerce să facă un avion cu imprimanta 3D.
După trei ani de zile petrecuți departe de ochii publicului, cofondatorul Google a reapărut în peisajul companiei sale Kittyhawk care producea mașini zburătoare, dar care nu s-a bucurat niciodată de prea mult succes.
De când a plecat de la compania-mamă a Google, Alphabet, în 2019, Page a dispărut cu totul din lumea virtuală, petrecându-și majoritatea timpului pe Tavarua, insula sa privată din arhipelagul Fiji.
Vara acesta, însă, Page și-a făcut din nou apariția în carne și oase în încercarea de a prelua din nou controlul asupra investiției de sute de milioane de dolari înainte ca aceasta să se prăbușească de tot.
Taxiurile zburătoare care vor transporta oamenii de pe o insulă pe alta
Cofondatorul Google a vrut să construiască un avion în formă de bulb, puțin mai înalt decât o cabină telefonică, care poate să decoleze vertical și să fie manevrat orizontal. Aeronava urma să fie complet electrică și autonomă (fără pilot), cu un șasiu creat la imprimanta 3D.
Page își imagina că va putea folosi mașinile zburătoare create de Kittyhawk pe post de taxiuri care să îi transporte pe oameni de pe o insulă pe alta în Marea Caraibelor, potrivit surselor Insider. Angajații companiei glumeau că „Larry vrea o mașină zburătoare numai ca să ajungă de pe iaht pe insula sa privată”.
Page, însă, a intervenit prea târziu ca să mai poată salva compania: în luna septembrie, Kittyhawk a anunțat că își reduce operațiunile. Proiectul cel mai important – după Google – al lui Page s-a prăbușit și s-a făcut scrum.
Acum, Page pariază pe Opener, o altă companie care dezvoltă mașini zburătoare, în speranța că va reuși într-o bună zi să realizeze ce nu a putut cu Kittyhawk: să construiască o mașină zburătoare de cel mult 50.000 de dolari. Cu toate că persoane familiarizate cu proiectul spun că acesta nu este nimic mai mult decât o jucărie pentru entuziaști ca Page, compania speră că va putea livra primele comenzi pentru mașinile zburătoare Blackfly începând de anul următor.
Aventura amoroasă a soției lui Brin cu Musk și „blonda misterioasă” a lui David Blaine
În timp ce Page încerca să își salveze investiția, Sergey Brin, partenerul său cu care a creat Google, petrecea la festivalul Burning Man. Spre deosebire de Page, Brin s-a îndepărtat foarte rar de luminile reflectoarelor. Divorțul său de avocata și filantropa Nicole Shanahan a devenit carne de tun pentru tabloide după ce în presă a apărut informația că fosta sa soție ar fi avut o aventură cu un alt miliardar faimos și, cândva, prieten de încredere al lui Brin, Elon Musk.
Imediat după ce au apărut știrile cu aventura amoroasă a fostei sale soții cu Musk, Brin a fost fotografiat luând cina împreună cu iluzionistul David Blaine și o „femeie blondă misterioasă”, potrivit Daily Mail.
Mai mult, cofondatorul Google a participat la petrecerea de lansare a unei companii care vinde produse obținute din ciuperci halucinogene. Atracția principală a evenimentului a fost o echipă de DJ care a creat muzică electronică experimentală prin conectarea de fungi la sistemul de sonorizare în timp ce invitații consumau ciupercile psihedelice.
Ca să se relaxeze după întreg scandalul, Brin a zburat deasupra Oceanului Pacific de pe o insulă pe alta într-un hidroavion cu care s-a deplasat la Burning Man, acolo unde s-a distrat la bustul gol în deșertul din Nevada, înconjurat de 80.000 de alți petrecăreți.
Larry Page - Sergey Brin, un parteneriat de succes. Asemănarea fundamentală de care nu vor scăpa niciodată
Uneori în viață doi oameni își unesc forțele ca să creeze ceva mai măreț decât suma părților lor: Lennon și McCartney; Ben și Jerry; Fred Astaire și Ginger Rogers. Dar, probabil, că nicio echipă nu a făcut atâția bani și nu a transformat fluxul informatic global la fel de mult ca Page și Brin.
La fel ca predecesorii lor, Bill Gates și Paul Allen, de la Microsoft, Steve Jobs și Steve Wozniak de la Apple, vizionarii de la Google au reprezentat cândva cel mai cunoscut duo. Au reușit să facă echipă mult mai mult timp decât ceilalți – aproape două decenii – și și-au încheiat parteneriatul fără scandal.
Când și-au anunțat retragerea de la Google în 2019, au spus că pentru ei a venit timpul să se distanțeze și „își asume rolul de părinți mândri care oferă sfaturi și dragoste, dar fără să cicălească zilnic”.
O analiză a vieții lor dezvăluie două imperii complet diferite, fiecare dintre ele fiind marcat de interesele și tendințele persoanei care îl conduce. Brin este un filantrop indiscret în căutare de proiecte umanitare care îi trezesc curiozitatea intelectuală. Page s-a folosit de averea sa imensă pentru a se retrage din viața publică, cedând controlul companiilor în care a investit unui cerc restrâns de oameni de încredere.
La bază, însă, foștii parteneri, care încă dețin controlul asupra companiei de 1,2 trilioane de dolari – Alphabet – căreia Google îi este subordonată, împărtășesc aceeași caracteristică: amândoi depind de o rețea încâlcită de entități corporatiste și companii de familie care îi ajută să reducă cât mai mult datoriile fiscale, îi protejează de obligațiile legale și le ascund averile de restul lumii.
Investițiile și stilurile lor personale s-ar putea să difere, dar obiectivul final este același: păstrarea libertății de a-și urmări interesele fără supraveghere sau reținere.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News