Live

Încă 60 de sateliți Starlink, lansați cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX. Visul lui Elon Musk începe să prindă contur pe cer

Data publicării:
Falcon 9 se pregătește de lansare Foto:Twitter

SpaceX a lansat cel de-al 14-lea lot de sateliți Starlink. O rachetă Falcon 9 a societăţii create de Elon Musk a dus în spațiu 60 de sateliți pe care i-a eliberat  la 450 km altitudine. Scopul este de a crea în final o rețea care să ofere internet în bandă largă, de mare viteză, inclusiv în regiuni izolate.

Sateliţii Starlink, cu o greutate de aproximativ 260 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operaţională aflată la 550 de kilometri altitudine, deasupra Staţiei Spaţiale Internaţionale.

 

Sateliţii Stalink au scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial, inclusiv în regiuni izolate.

Patronul SpaceX Elon Musk a explicat că sistemul va fi operaţional după ce vor fi plasaţi pe orbită cel puţin 800 de minisateliţi. În total, rețeaua SpaceX va avea 12.000 elemente. În forma finală, rețeaua va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de 550 de km.

Prima lansare a avut loc în mai 2019, iar în 6 octombrie a fost trimisă în spațiu a 13-a salbă de sateliți.

Uneori, sateliții se pot vedea cu ochiul liber pe cer și s-a întâmplat să fie vizibili inclusiv în România. Unii i-au numit atunci „sania lui Moș Crăciun”.

Internetul Starlink

Lansarea oficială a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului, iar din 2021, va începe extinderea globală. Starlink va deveni disponibil, treptat, în mai multe ţări din lume.

Până acum, au fost efectuate 14 lansări a câte 60 de sateliţi, din cei câteva mii de sateliţi care vor compune reţeaua Starlink.  

Sateliţii din cadrul Starlink se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului, „pasându-și” conexiunea cu staţiile de la sol de la unul la altul. Aceştia vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii. Datorită faptului că se vor afla mai aproape de Pământ, aceştia vor oferi o conexiune mai consistentă, cu o latenţă mai mică şi viteză de transfer mai mare.

Lansarea primului „ciorchine” de sateliţi, în mai 2019, a provocat emoţie în comunitatea astronomilor, deoarece „trenul” de 60 de astfel de obiecte era clar vizibil pe cerul nopţii, lumina soarelui reflectând dispozitivele aflate la mare altitudine. Faptul că alte câteva mii s-ar alătura acestora în viitor a stârnit temeri, unele voci susţinând că un cer „pătat” va împiedica observaţiile astronomice.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk valorează acum mai mult decât Jeff Bezos și Mark Zuckerberg la un loc

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Cum ar putea Giorgia Meloni să fie puntea pentru prăpastia dintre Trump și Europa

Partenerii noștri