Video Imprimanta 3D revoluționează medicina. Oamenii de știință au reușit să printeze țesuturi vasculare
În fiecare săptămână, tehnica printării 3D mai reușește o mini-revoluție. O echipă de oameni de știință a reușit să printeze țesuturi hepatice, iar racheta Terran eR va fi și ea în întregime printată 3 D.
Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași
La doar 17 ani, o fată și-a luat doctoratul în medicină
Metodă revoluționară: Cip implantat în creier pentru tratarea depresiei
Înghesuială la Romexpo București. Mii de candidați susțin examenul de Rezidențiat
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
În ciuda tuturor eforturilor, oamenii încă nu au capacitatea de a regenera membrele pierdute și organele deteriorate. Cel puţin, până acum. Două echipe de cercetare de la Institutul de Medicină Regenerativă al Universității Wake Forest au câştigat un concurs iniţiat de NASA şi au reuşit să producă ţesut vascular prin imprimarea 3D a unei bucăţi de ficat uman viabilă biologic.
Cele două echipe au izbutit, fiecare în parte, sa obțină o bucată de ţesut de un centimetru pătrat, capabilă sa supraviețuiască și să funcţioneze normal pe o perioadă de 30 de zile, deși au folosit metodologii diferite. Însă NASA admite că ambele echipe s-au bazat pe tehnologii de imprimare 3D similare ca să creeze matrițe cu gel sau cu schelet și o rețea de canale pentru a menține un nivel suficient de oxigen și de nutrienți. Astfel, țesuturile artificiale au putut fi menținute în viață.
Viitorul medicinei: Transplantul de organe, înlocuit de printarea 3d
Procedurile medicale și produsele pe care cercetarea le promite ar putea fi revoluționare. În loc să ne bazăm pe o rețea de voluntari şi de candidați la transplantul de organe, de mâine am putea avea organele de înlocuit imprimate înaintea operațiilor, eliminând, practic, riscul unei respingeri și garantând o completă potrivire genetică.
Progresele imprimării 3 D se văd în micro, dar şi în macro: de pildă racheta Terran R (teren er) în două etape, de la Relativity Space este în totalitate imprimată 3 D și, spun, constructorii, complet reciclabilă. Cu alte cuvinte, poate fi lansată din nou şi din nou. În timp ce rachetele tradiţionale pot conține mii de părți, motorul Aeon (Eon) al lui Terran R este compus din doar trei piese. Acest lucru face ca motoarele să fie mai rapide, mai ieftine și mult mai ușor de asamblat.
Va fi interesant de văzut cum intenţionează compania să atingă un nivel de recondiţionare completă cu acest design, deoarece va trebui să recupereze prima etapă şi a doua etapă, dar şi încărcătura care (în mod tradițional) e alcătuită din 4 bucăţi.
Se pare că Terran R intenționează să facă acest lucru prin menținerea încărcăturii ataşată de a două etapă. În loc să se debaraseze de ea în spațiu, aceasta se poate întoarce pe Pământ, reducând bucăţile de recuperat de la patru, la două. Mai mult, aterizarea nu se va face pe mare, ci pe pământ, aşa că epava va fi mai uşor de recondiționat. Terran R va fi lansată de la Cape Canaveral în 2024.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News