Live

Hackerii susținuți de China devin tot mai periculoși. Marea Britanie și SUA trag un semnal de alarmă

Data actualizării: Data publicării:
Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul Chinei pe fondul atacurilor cibernetice și a acuzațiilor de spionaj. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Oficialii americani și britanici au avertizat marți cu privire la o amenințare cibernetică tot mai mare din partea Chinei, directorul Oficiului de Securitate Cibernetică (ONCD) al SUA declarând că Beijingul este capabil să provoace ravagii în spațiul cibernetic. Șefa Centrului Guvernamental de Comunicații al Marii Britanii avertizează asupra unei provocări care „va defini epoca”.

Crește anxietatea în Statele Unite și Europa cu privire la activitățile cibernetice și de spionaj ale Chinei, dar Beijingul neagă acuzațiile, notează Reuters.

„China prezintă un risc cibernetic real și în creștere pentru Regatul Unit”, a declarat Anne Keast-Butler, directorul Centrului Guvernamental de Comunicații al Marii Britanii (GCHQ), la o conferință de securitate în Birmingham.

Ea a spus că răspunsul la activitățile Beijingului este prioritatea principală a GCHQ și că acțiunile coercitive și destabilizatoare ale Chinei amenință normele internaționale.

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat luni că Marea Britanie se confruntă cu o amenințare din partea „axei statelor autoritare precum Rusia, Iran, Coreea de Nord și China”, iar procurorii britanici au acuzat trei bărbați că au colaborat cu serviciul de informații externe al Hong Kong-ului în Marea Britanie. China a respins cazul ca fiind o invenție.

Marea Britanie a transmis marți că l-a convocat pe ambasadorul Chinei pentru a-i transmite că atacurile cibernetice și recentele raportări privind legăturile de spionaj nu sunt acceptabile.

Anne Keast-Butler, care a fost numită șefa GCHQ anul trecut, l-a dublat pe Sunak spunând că următorii câțiva ani vor fi periculoși și transformatori.

„Rusia și Iranul reprezintă amenințări imediate, dar China este provocarea „care va defini epoca”, a spus ea.

Hackerii chinezi atacă SUA

Directorul național cibernetic al SUA, Harry Coker, a declarat în cadrul conferinței că hackerii militari chinezi ocolesc apărarea SUA în spațiul cibernetic și vizează interesele SUA la o „o scară fără precedent”.

„Într-un scenariu de criză sau conflict, China și-ar putea folosi capacitățile cibernetice pre-poziționate pentru a face ravagii în infrastructura civilă și a descuraja acțiunile militare ale SUA”, a spus el.

Oficialii americani s-au confruntat luna trecută cu Beijingul cu privire la o campanie de spionaj cibernetic de amploare a grupării „Volt Typhoon”, în care hackeri chinezi au spart zeci de organizații americane de infrastructură critică, folosind o vastă rețea globală de computere și servere personale compromise.

Directorul FBI, Christopher Wray, a sugerat că această campanie este legată de intenția mai largă a Chinei de a descuraja SUA să apere Taiwan-ul. Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat că „Volt Typhoon” nu are nicio legătură cu guvernul Chinei.

Cresc tensiunile între Marea Britanie și China

Arestarea presupușilor spioni chinezi și acuzațiile că hackerii chinezi susținuți de stat au furat date de la organul de supraveghere al alegerilor din Marea Britanie și au efectuat operațiuni de supraveghere au crescut tensiunile în relațiile dintre Marea Britanie și China.

Sunak a declarat că luna trecută actori chinezi afiliați statului au desfășurat „campanii cibernetice rău intenționate” împotriva parlamentarilor britanici și a presei britanice, citând surse guvernamentale. Acesta a spus că China se află în spatele unui atac cibernetic asupra sistemului de plăți al forțelor armate britanice. Beijingul neagă acuzațiile ca fiind absurde.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, a declarat marți într-o conferință de presă că Marea Britanie a emis în mod repetat acuzații despre spionii chinezi și atacurile cibernetice.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Marele trădător al Ucrainei” a agresat-o pe fosta sa soție, de față cu copiii lor! Ce au făcut cele două fetițe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moartea liderului Hezbollah unește cele două grupări aflate în război cu Israelul. Ce a declarat Hamas despre incident

SUA, tot mai îngrijorate de planurile Chinei. Antony Blinken: Alimentează „mașina de război” a lui Vladimir Putin

O bacterie pe care mulţi oameni o poartă în stomac provoacă cele mai multe cazuri de cancer la nivel mondial

Momentul în care Paza de Coastă a SUA salvează un bărbat şi câinele său de pe o barcă cu pânze în timpul uraganului Helene

Partenerii noștri