(P) Ce opțiuni ai atunci când scoți rufele din mașina de spălat
Treburile casnice ar fi mai ușoare pentru toată lumea dacă ar fi gata în doar câteva minute, nu ore. Electrocasnicele ne ajută de multe ori în acest sens, totuși suntem departe de zilele în care spălatul hainelor, de exemplu, va fi o treabă de doar câteva minute. Chiar dacă există programe scurte pe majoritatea mașinilor de spălat, tot trebuie să-ți bați capul cu uscarea lor.
Preferabil ar fi ca acest lucru să se realizeze cât mai repede, așa că alcătuim o listă de tipuri de uscătoare de rufe, ca să știi ce să alegi în momentul în care ai nevoie de unul.
Uscătoare rufe cu condensare
Mai întâi, există două tipuri de uscătoare de rufe: cu evacuare sau cu condensare. Cele cu condensare strâng apa rezultată din vapori într-un recipient special, pe care-l poți goli imediat ce ai terminat ciclul de uscare, în timp ce cele cu evacuare - după cum le spune și numele - evacuează apa într-un mod similar cu mașinile de spălat rufe.
Uscătoare rufe cu evacuare
Uscătoarele de rufe cu evacuare sunt mai greu de instalat, fiind nevoie de o persoană specializată care să se ocupe de montaj. Avantajul lor este că usucă mai repede și consumă mai puțin curent. Uscătoarele cu evacuare sunt și mai ieftine decât cele cu condensare.
Uscătoarele de rufe cu condensare au avantajul montajului mult mai ușor, putând fiind practic puse la treabă imediat ce le-ai achiziționat, fără ajutor specializat. În plus, pot fi amplasate oriunde în casă, nu doar unde ai acces la țevile de evacuare.
Uscătoarele de rufe cu condensare se mai împart în două categorii: uscătoare rufe cu pompă de căldură și uscătoare rufe fără pompă de căldură.
Uscătoare rufe cu pompă de căldură
Acestea sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de curent electric. Consumul energetic este cu până la 50% mai mic la un uscător de rufe cu condensare cu pompă de căldură.
Uscătoare rufe fără pompă de căldură
În cazul unui uscător de rufe cu condensare fără pompă de căldură, aerul fierbinte trece prin cuvă, uscând hainele, apoi este răcit cu ajutorul unui schimbător de căldură pentru a scoate toată umezeala din el înainte de a fi evacuat din uscător. Cele cu pompă de căldură nu evacuează aerul cald, ci îl refolosesc, circuitul fiind unul închis. De aceea, din punct de vedere energetic, uscătoarele de rufe cu condensare cu pompă de căldură sunt mai eficiente cu aproape 50% decât modelele fără pompă.
Uscătorul clasic
Până acum am vorbit doar de uscătoarele de rufe care arată foarte mult ca mașinile de spălat. Înainte de acestea, uscătorul de rufe era pur și simplu „grătarul” destinat hainelor. Acesta poate fi cumpărat astăzi în două variante – cel clasic, cu picioare în „X”, și cel vertical. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, oricare dintre cele două vor face o treabă decentă.
Neavând la dispoziție puterea unui uscător de rufe din categoriile de mai sus, timpul de uscare va fi influențat de temperatura, umiditatea și viteza vântului din mediul în care alegi să îți usuci hainele. Și dacă tot am menționat vântul, ține cont că un uscător vertical este mai instabil decât unul clasic.
Uscătorul electric de rufe
Stai, n-am discutat deja despre ele? Într-un fel da, într-altul nu. Asta pentru că uscătorul electric este hibridul dintre cele două categorii. Construcția este asemănătoare unui uscător clasic, iar folosirea electricității îl apropie mai mult de un uscător asemănător unei mașini de spălat.
Această opțiune este formată dintr-o structură de metal, un motor care generează aer cald și un înveliș menite să ajute la recircularea acestuia. Fiind mult mai ieftin decât un uscător din categoriile pe care le-am amintit mai sus, acesta poate fi o variantă foarte bună pentru cei care își doresc performanțe la un cost cât mai mic.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News