Foto Explozii solare „canibale” lovesc Pământul. Fenomenul a creat aurore boreale puternice și poate afecta rețele electrice
O furtună solară lovește Pământul în aceste zile. Potrivit Administrației americane pentru Oceanografie și Atmosferă (NOAA), Soarele a degajat o serie de explozii duminică care se îndreaptă în direcția planetei noastre, transmite CBS News.
Una dintre aceste explozii, numită o emisie de masă coronală (EMC), era așteptată să se lovească de și să consume o altă emisie, creând ceea ce se numește un eveniment ECM de canibalizare. Potrivit The Weather Channel, aceste evenimente pot declanșa furtuni geomagnetice puternice.
wow, simply spectacular first a filament comes out and seconds later the eruption of the AR3078. 😎🙃😎@TamithaSkov @swmcintosh @chunder10 @NightLights_AM @JimWindweather @Magnetodawn pic.twitter.com/PMVVvPhE91
— Industrial Engineer Irene Quiroz (@nenecallas) August 19, 2022
Today's Sun (211A EUV) #spaceweather #spacewx #solarstorm #hamr #swl pic.twitter.com/gzVM6z9Hyj
— NW7US (@NW7US) August 19, 2022
Administrația americană se aștepta ca emisiile să lovească în cursul zilei de joi și vineri Pământul.
G1-G3 Watches are in effect for 17-19 August, 2022 due to likely CH HSS and CME influences. There is too much information to tweet about this activity - so please visit our webpage story at https://t.co/SitaSD3blc for all the information to keep properly informed. pic.twitter.com/E9K21u1TnJ
— NOAA Space Weather (@NWSSWPC) August 16, 2022
Furtunile geomagnetice sunt măsurate pe o scară de la G1 la G5, ultima fiind extremă. În astfel de cazuri, ar fi probleme răspândite în ce privește controlul voltajului iar unele rețele de curent ar putea fi complet nefuncționale sau ar putea avea loc întreruperi, potrivit administrației specializate.
O furtună la nivelul G3, precum cea care era prognozată, ar necesita ca unele sisteme de voltaj la curent să aibă nevoie de corecții și ar putea de asemenea să declanșeze unele alarme false pe dispozitivele de protecție a energiei.
În Norvegia Arctică, noaptea este încă luminată iar aurora boreală totuși a putut fi văzută.
Astfel de furtună ar putea de asemenea să creeze un efect secundar spectaculos – luminile nordului vizibile în afara obișnuitului areal.
Când un astfel de EMC a lovit miercuri Pământul, a provocat o furtună geomagnetică G2 iar aurora a fost văzută în Herzogswalde, Germania, potrivit spaceweather.com, care urmărește cele mai recente date de la NOAA. Furtuni G1, G2 sunt posibile în aceste zile. Herzogswalde se află la 51 de grade latitudine nordică, în mare parte în linie cu centrul Quebec și Ontario din Canada. Conform spaceweather.com, luminile au fost vizibile în acel oraș prin „nori, ceață și iluminatul urban”.
Joi dimineață, NOAA a declarat că zona de impact este în mare parte formată din arii de la 50 de grade latitudine nordică spre nord, adăugând că aurora ar putea fi vizibilă la latitudini mari precum în Canada și Alaska.
Miercuri, astronautul NASA Bob Hines, care este pilot al misiunii SpaceX Crew-4 lansată în aprilie, a distribuit propriile fotografii cu luminile nordice văzute din spațiu.
Absolutely SPECTACULAR aurora today!!! Thankful for the recent solar activity resulting in these wonderful sights! pic.twitter.com/aOD45XSWaX
— Bob “Farmer” Hines (@Astro_FarmerBob) August 18, 2022
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News