Live

Experiment european. Doi sateliți gemeni încearcă să creeze la cerere o eclipsă totală de soare 

Data publicării:
Un foarte interesant experiment european. Foto: Profimedia

Oamenii de știință europeni se pregătesc să lanseze o misiune spațială care a fost concepută pentru a crea eclipse totale de soare la cerere, scrie The Guardian.

Nava spațială robotizată Proba-3 va fi lansată de Agenția Spațială Europeană (ESA) în câteva săptămâni, în cadrul unei misiuni care va implica zborul unei perechi de sateliți în formație strânsă în jurul Pământului. Aceștia vor fi legați prin lasere și senzori de lumină, una dintre sonde urmând să blocheze vederea soarelui dinspre cealaltă navă. Efectul va fi crearea de eclipse solare care vor dura câteva ore.

Observarea acestor eclipse va revoluționa studiul soarelui și înțelegerea modului în care acesta poate provoca perturbări ale liniilor electrice, sateliților GPS și altor tehnologii terestre, afirmă ESA. Agenția consideră că misiunea va acționa, de asemenea, ca un deschizător de drumuri pentru alte zboruri spațiale de formare care ar putea transforma studiile privind undele gravitaționale, exoplanetele și găurile negre.

„Aceasta este o tehnologie extraordinar de promițătoare”, a declarat fizicianul Francisco Diego de la University College London. „Este, de asemenea, o mare provocare tehnică. Nu va fi ușor să reușim, dar va fi foarte satisfăcător.”

Misiunea, a cărei planificare a durat mai mult de 10 ani, a implicat dezvoltarea unei serii de senzori complecși care vor menține cei doi sateliți aproape unul de altul, cu o precizie de mai puțin de un milimetru, în timp ce zboară în jurul Pământului la 144 de metri unul de celălalt. De fapt, cele două sonde vor acționa ca un singur observator lung de 144 de metri.

„Când cei doi sateliți se vor afla exact pe orbita corectă, unul va elibera un disc care va acoperi exact soarele văzut de al doilea satelit și va crea astfel eclipse care vor dura până la șase ore pe zi”, a declarat pentru Observer Damien Galano, managerul proiectului Proba-3.

Oamenii de știință speră ca prin acest experiment să studieze coroana interioară a soarelui. Suprafața soarelui are o temperatură de aproximativ 6.000C, în timp ce temperatura coroanei sale este de aproximativ 1 milion de grade. „Acesta este un paradox”, a declarat Andrei Zhukov, cercetător principal pentru experimentul corona care va fi pilotat pe Proba-3. „Te-ai aștepta să se răcească pe măsură ce se îndepărtează de soare, dar nu este cazul”.

Pe Pământ, eclipsele solare totale au loc atunci când luna trece prin fața soarelui, blocând strălucirea orbitoare a acestuia și lăsând atmosfera sa în flăcări - corona - deschisă studiului astronomilor.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„O vreme deosebit de caldă”. Când încep temperaturile să scadă din nou

Sateliții lui Elon Musk blochează observarea Universului. Astronom: „Trebuie să facem ceva și trebuie să facem asta repede”

Rețeaua Starlink a lui Elon Musk blochează explorarea universului. „Cu fiecare nou satelit lansat, vedem mai puțin pe cer”

Eclipsa parțială de Lună în septembrie 2024, în România. La ce oră poți vedea pe cer evenimentul, potrivit astronomilor

Partenerii noștri