STUDIU: O rachetă chineză care transporta un obiect "secret" s-a prăbușit pe Lună și a lăsat două cratere gemene
China neagă că una dintre rachetele sale s-a prăbușit pe suprafața Lunii în 2022, lăsând în urmă două cratere gemene misterioase. Potrivit unei noi cercetări, racheta misterioasă care s-a prăbușit pe suprafața Lunii în martie 2022 provenea din China și transporta un obiect nedeclarat, arată Livescience.com.
Deșeurile, care s-au izbit de partea îndepărtată a Lunii după ce au petrecut ani de zile rostogolindu-se prin spațiu, nu au putut fi atribuite atunci au fost observate.
Într-o lucrare publicată pe 16 noiembrie în The Planetary Science Journal, oamenii de știință arată că au "dovada clară" că e vorba de o rachetă mai mică, bucată din racheta Chang'e 5-T1, care probabil căra o încărcătură suplimentară necunoscută.
Și mai ciudat a fost când imaginile de la locul prăbușirii, difuzate de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) din cadrul NASA pe 25 mai, au arătat că resturile rătăcitoare au format nu unul, ci două cratere suprapuse.
Până în prezent, cel puțin 47 de corpuri de rachete ale NASA s-au prăbușit pe Lună, potrivit Arizona State University, dar acest "crater dublu a fost neașteptat", a precizat NASA într-o declarație dată în 2022 iunie.
"Niciun alt corp de rachetă căzut pe Lună nu a avut un asemenea impact încât să creeze cratere duble", a transmis NASA.
Pentru a investiga natura lui WE0913A, cercetătorii au căutat indicii în modul în care gunoiul s-a comportat în zbor și în craterele pe care le-a lăsat în urmă. Studiind modificările aduse modului în care lumina solară se reflecta asupra resturilor în timp ce acestea se rostogoleau în spațiu și comparându-le cu simulările, au găsit o potrivire apropiată cu racheta Chang'e 5-T1. Dar nu se mișca exact așa cum se așteptau ei.
"Ceva care se află în spațiu de atâta timp este supus forțelor gravitației Pământului și a Lunii și luminii solare", a declarat Tanner Campbell, primul autor al studiului, doctorand la Universitatea din Arizona.
"Așa că te-ai aștepta ca aceasta să se clatine puțin, mai ales dacă luăm în considerare faptul că corpul rachetei este o cochilie mare și goală cu un motor greu pe o parte. Dar aceasta doar se rostogolea cap la cap, într-un mod foarte stabil", a mai spus acesta.
Cercetătorii susțin că explicația cea mai sigură este că distribuția masei rachetei a fost ca o pereche de gantere - cu cele două propulsoare gemene ale rachetei acționând ca masă la un capăt și cu o contragreutate misterioasă fixată la celălalt.
De asemenea, ei spun că acest aranjament este motivul pentru care, după ce s-a izbit de Lună la aproximativ 9.290 km/h (5.770 mph), resturile au format două cratere.
"Este pentru prima dată când vedem un crater dublu", a declarat Campbell.
"Știm că, în cazul lui Chang'e 5 T1, impactul a fost aproape direct în jos, iar pentru a obține aceste două cratere de aproximativ aceeași mărime, este nevoie de două mase aproximativ egale, care să fie depărtate una de cealaltă", a mai spus el.
Ce anume era încărcătura utilă nu este clar și probabil că va rămâne un mister, mai susțin oamenii de știință.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News